Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για υγειονομικές παραβάσεις

Χτενίζουν την αγορά οι υγειονομικοί επιθεωρητές. Κίνδυνος αλλοίωσης τροφίμων από τις υψηλές θερμοκρασίες

Χτενίζουν την αγορά οι υγειονομικοί επιθεωρητές. Κάτω από το μικροσκόπιό τους βρίσκονται τρόφιμα που είναι ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Εντοπίζονται κάποιες παραβιάσεις της νομοθεσίας που αφορούν είτε σε ακατάλληλα τρόφιμα είτε σε ακατάλληλες συνθήκες κάτω από τις οποίες παρασκευάζονται.

Δίνεται ένα χρονικό περιθώριο για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων και επαναλαμβάνεται ο έλεγχος.

Στην περίπτωση δε που ο επιχειρηματίας δεν ανταποκριθεί στις υποδείξεις των υγειονομικών επιθεωρητών τότε προχωρούν στην επιβολή προστίμου. Το ύψος των διοικητικών προστίμων, κάθε χρόνο, υπολογίζεται στις 50.000 60.000 ευρώ.

Μιλώντας στη «X» ο προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Αλβέρτος Καρρής, ανέφερε ότι οι έλεγχοι αυτή την περίοδο εστιάζουν στις θερμοκρασίες των ψυγείων των επιχειρήσεων. Ελέγχονται, παράλληλα και οι υγειονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες παρασκευάζονται τα διάφορα τρόφιμα.

«Επειδή στην Κύπρο επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού και η θερμοκρασία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες ανάπτυξης μικροβίων οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουν, μεταφέρουν, φυλάγουν ή επεξεργάζονται τρόφιμα τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση», δήλωσε ο κ. Καρρής προσθέτοντας ότι υγειονομικοί επιθεωρητές αυτή την περίοδο διενεργούν εντατικοποιημένους ελέγχους σε επιχειρήσεις που παρασκευάζουν τρόφιμα που είναι ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες όπως είναι τα κρέατα, κρατοπαρασκευάσματα, γάλατα, γαλακτοκομικά προϊόντα κτλ.

Οι επιθεωρητές, είπε, εστιάζουν στον έλεγχο των θερμοκρασιών των ψυγείων διευκρινίζοντας ότι τα τρόφιμα συντηρούνται στους 5 βαθμούς Κελσίου και καταψύχονται στους -18 βαθμούς Κελσίου.

Ανάλογα με τα ευρήματα, πρόσθεσε, λαμβάνονται και τα κατάλληλα μέτρα. Είτε δίνεται γραπτή προειδοποίηση είτε διοικητικό πρόστιμο, σημείωσε. Ανέφερε ακόμη ότι παράλληλα με τους πιο πάνω ελέγχους «γίνεται και έλεγχος των ορθών πρακτικών υγιεινής που εφαρμόζονται στις κουζίνες ώστε να είμαστε σίγουροι κατά πόσο λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται προς αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων».

Ερωτηθείς ο κ. Καρρής εάν έχουν εντοπιστεί κάποια προβλήματα, απάντησε καταφατικά σημειώνοντας ωστόσο ότι «δόθηκαν ειδοποιήσεις και έγινε εκ νέου επιθεώρηση για να διαπιστωθεί ότι οι εταιρείες έχουν συμμορφωθεί». Στις πλείστες των περιπτώσεων, είπε, «οι επιχειρήσεις συμμορφώνονται». «Σε εκείνες τις περιπτώσεις που παρατηρούμε ότι δεν έχουν συμμορφωθεί με τις πρόνοιες της νομοθεσίας επιβάλλουμε διοικητικό πρόστιμο», συμπλήρωσε και ενδεικτικά ανέφερε ότι το ύψος των προστίμων ετησίως ανέρχεται στις 50.000 60.000 ευρώ.

Συμβουλές προς το κοινό

Ο κ. Καρρής συνέστησε πάντως στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν και οι ίδιοι μέτρα για την προστασία της υγείας τους όπως για παράδειγμα να αγοράζουν τρόφιμα μόνο από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης. Κατά την επιλογή των τροφίμων, πρόσθεσε, οι καταναλωτές να ενημερώνονται προσεκτικά από τις σχετικές πληροφορίες που περιλαμβάνει η σήμανση των τροφίμων ώστε οι επιλογές να είναι της επιθυμητής φύσης και ποιότητας.

Θα πρέπει επίσης, πρόσθεσε, να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Καρρής προέτρεψε τους καταναλωτές όπως τα προϊόντα ψυγείου και κατάψυξης τοποθετούνται τελευταία στο καλάθι τους στην υπεραγορά, ενώ η μεταφορά ευάλωτων τροφίμων από την υπεραγορά προς το σπίτι να γίνεται χωρίς καθυστέρηση.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy