Πρόστιμα και Φυλακή για την πρόκληση πυρκαγιών

Αύξηση των ποινών για την πρόκληση πυρκαγιών ενέκρινε ομόφωνα η Βουλή.

Στις τέσσερις προτάσεις νόμου που εγκρίθηκαν, για το αδίκημα της πρόκλησης πυρκαγιάς η ποινή φυλάκισης αυξάνεται από 3 χρόνια σε 6 και το χρηματικό πρόστιμο από πέντε χιλιάδες σε είκοσι χιλιάδες ευρώ.

Η ποινή για ρύπανση των δρόμων και δημόσιων χώρων με την απόρριψη αποτσίγαρων, αναμένων σπίρτων, αναπτήρων και αναμμένων κάρβουνων, αυξάνεται από ένα χρόνο σε δύο χρόνια φυλάκισης και το πρόστιμο από 3 χιλιάδες σε 6 χιλιάδες ευρώ.

Τροποποιείται ο ποινικός κώδικας έτσι ώστε ο εμπρησμός σε δάσος, ιδιωτικό και κρατικό και ο εμπρησμός σοδειών να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι 20 ετών αντί 14 που ήταν μέχρι σήμερα και η απόπειρα εμπρησμού με ποινή φυλάκισης μέχρι 14 ετών αντί 7 που ήταν μέχρι σήμερα.

Η απόπειρα εμπρησμού σε εσοδείες και φυτείες θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι 6 ετών, αντί 3 που ήταν μέχρι σήμερα.

Για το άναμμα φωτιάς και πρόκληση πυρκαγιάς σε κρατικό δάσος ή κοντά σε αυτό, η ποινή φυλάκισης θα ανέλθει στα 10 χρόνια από 5 που είναι σήμερα και η χρηματική ποινή στις 50 χιλιάδες ευρώ, από 25 χιλιάδες που είναι σήμερα.

Γιώργος Δεληγιάννης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy