Πρόταση ΔΗΣΥ για μετριασμό αντιδράσεων για το Ενωτικό Δημοψήφισμα

Πρόταση νόμου για την κατάργηση του δικαιώματος της βουλής να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με σχολικούς εορτασμούς, καταθέτει σήμερα ο ΔΗΣΥ.

Η πρόταση αυτή γίνεται σε μια προσπάθεια να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα καθώς και οι αντιδράσεις που υπήρξαν μετά τις αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας με τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Η πρόταση νόμου ουσιαστικά καθιστά άνευ ουσίας την ψήφιση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ από την πλειοψηφία της βουλής, για συμπερίληψη του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στα θέματα στα οποία θα γίνεται ειδική αναφορά στα σχολεία καθώς, το μόνο που θα μπορεί να λαμβάνει σχετικές αποφάσεις, βάσει της πρότασης είναι το Υπουργείο Παιδείας.

Η τροπολογία, της οποίας η ψήφιση προκάλεσε αλυσιδωτές εξελίξεις με τελευταία την αποχώρηση του ηγέτη της τ/κ πλευράς Μουσταφά Ακιντζί από την συνάντηση των δύο ηγετών, πέρασε από τη βουλή με τις ψήφους των βουλευτών όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ που ψήφισε αρνητικά και του ΔΗΣΥ που τήρησε αποχή από την ψηφοφορία.

Ν. Τορναρίτης: Θέμα του Υπ. Παιδείας τα μηνύματα στις τάξεις

Το περιεχόμενο της πρότασης νόμου που κατέθεσε εξηγεί σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, αναφέροντας ότι προβλέπει πως την αρμοδιότητα για τα θέματα των εγκυκλίων, των μηνυμάτων και των φυλλαδίων που θα διαβάζονται στις σχολικές αίθουσες θα την έχει το Υπουργείο Παιδείας μετά από διαβούλευση με την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι θέματα που αφορούν σχολικά μηνύματα και φυλλάδια είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού», αναφέρει ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ.

Δεν είναι, πρόσθεσε, «αρμοδιότητα ούτε ενός εκάστου των Βουλευτών, ούτε της Ολομέλειας της Βουλής».

«Συνεπείς σε αυτή την θέση που έχουμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή, δικαιολογώντας την ψήφο στη Βουλή, έχουμε καταθέσει σήμερα μια πρόταση νόμου, η οποία εναρμονίζει την πολιτική μας θέση σε νομοθεσία», σημείωσε.

Ο κ. Τορναρίτης συνέχισε λέγοντας ότι «βάσει αυτής της νομοθεσίας, όταν και εφόσον συζητηθεί και ψηφιστεί, η αρμοδιότητα γι αυτά τα θέματα περνά στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο μέσα από διαβούλευση που θα έχει με την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας θα καθορίζει τις εγκυκλίους, τα μηνύματα και τα φυλλάδια που θα διαβάζονται στις σχολικές αίθουσες».

Σε ερώτηση αν η πρόταση του ΔΗΣΥ ακυρώνει τη συμπερίληψη των ημερομηνιών που εορτάζονται στα σχολεία στο πλαίσιο των σχετικών κανονισμών ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι «όχι δεν ακυρώνει». Απλούστατα, διευκρίνισε, «δίνει την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Παιδείας, μέσα από τις εξειδικευμένες του ομάδες, να αποφασίζει τι και πώς θα αναφέρεται στις σχολικές τάξεις».

«Αν το Υπουργείο Παιδείας αποφασίσει ότι συγκεκριμένα θέματα δεν πρέπει ν` αναφέρονται γιατί αναφέρονται αλλού, καλώς», είπε.

«Εμείς καταθέσαμε την πρόταση όπως είχαμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή», πρόσθεσε.

 

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy