Πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από το Σένγκεν

Απειλή αποκλεισμού από τη ζώνη του Σένγκεν σκοπεύουν να απευθύνουν προς την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, λόγω των συνεχιζόμενων αδυναμιών της χώρας να ελέγξει τα σύνορά της, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Συγκεκριμένα η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τέσσερις Ευρωπαίους διπλωμάτες, γράφει ότι οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, που συνέρχονται σε Συμβούλιο την Παρασκευή, θα καταστήσουν σαφές πως θα εξεταστούν «δραστικά μέτρα» αν η Ελλάδα δεν δράσει πριν τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου.

Μάλιστα σημειώνεται ότι η προειδοποίηση αναστολής συμμετοχής της χώρας στη Συνθήκη του Σένγκεν έχει επιδοθεί «επανειλημμένα» στην Αθήνα, μεταξύ άλλων και από τον Ζαν Άσελμπορν, Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

«Δεδομένης της σοβαρότητας της (προσφυγικής) κρίσης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι οργισμένοι με την άρνηση της Αθήνας να καλέσει ειδική αποστολή της Frontex, την απροθυμία της να αποδεχθεί ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ και την αδυναμία να ανανεώσει το σύστημα καταγραφής προσφύγων», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι αρκετοί Ευρωπαίοι Υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ βλέπουν αυτή την απειλή ως το μοναδικό τρόπο που έχει απομείνει για να πειστεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να αποδεχθεί τις προσφορές της ΕΕ για βοήθεια.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy