Πρόταση για τροποποίηση του εργαλείου διαιτησίας του Συνεργατισμού

Πρόταση νόμου που προβλέπει την τροποποίηση του εργαλείου διαιτησίας που έχει στη διάθεσή του ο Συνεργατισμός, συζήτησε η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής την Τρίτη.

Με την πρόταση νόμου της Βουλευτίνας της Συμμαχίας Πολιτών Άννας Θεολόγου και του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη, προτείνεται η διαγραφή διατάξεων που δίνουν τη δυνατότητα στον Έφορο Συνεργατισμού για έκδοση προσωρινής διαταγής απαγόρευσης αποξένωσης περιουσίας, καθώς και η εισαγωγή ρυθμίσεων για τη διαδικασία της διαιτησίας, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών όπως το δικαίωμα επιλογής διαιτητή.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου ανέφερε ότι ο θεσμός της διαιτησίας λειτουργούσε και εξυπηρετούσε ορισμένους σκοπούς όταν τα ΣΠΙ ήταν συνεργατικά ιδρύματα με απεριόριστη ευθύνη συναλλαγής μεταξύ τους, για να αποφεύγονται τα προβλήματα από τους κακούς δανειολήπτες. Τα πρώτα χρόνια, πρόσθεσε, λειτούργησε αποτελεσματικά και μετά πήρε την μορφή κάποιας γραφειοκρατικής νομενκλατούρας.

Οι αποφάσεις των διαιτητών καταχωρούνται στο δικαστήριο και μπορούν έπειτα τα ΣΠΙ να προχωρήσουν με την λήψη μέτρων με την εγγραφή “memo”, ο ίδιος, όπως ανέφερε, γνωρίζει περιπτώσεις που δεν έχουν εγγραφεί στο δικαστήριο και διερωτήθηκε γιατί όχι.

Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα πόσος κόσμος έχει καταστεί οφειλέτης, λόγω του ότι ήταν εγγυητής σε ένα δάνειο. Προειδοποίησε ότι το θέμα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «θα μετατραπεί σε πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα διότι θ’ αρχίσει το βάρος του πρωτοφειλέτη να μεταφέρεται στους ώμους του εγγυητή».

Ανέφερε ακόμη ότι η διαδικασία ως λειτουργεί σήμερα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα προς όφελος του εμπορικού συνεργατισμού εις βάρος των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων. Όταν έχει τη δυνατότητα με μια ταχύτατη διαδικασία να εξασφαλίσει το λαβείν του είναι προφανέστατο ότι το δάνειο εκείνο εμπεριέχει ολιγότερους κινδύνους από το ίδιο δάνειο αν παραχωρείτο από άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εξήγησε.

Σε σχέση με την αναδρομικότητα μιας νομοθετικής ρύθμισης ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι θα ήταν κάτι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, το άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να γίνει καταγραφεί των αποφάσεων διαιτησίας που κατέληξαν στην εγγραφή “memo” και κατά πόσο αυτές δείχνουν την πραγματική υποχρέωση σε σχέση με την υποθήκη γιατί, όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που για δάνειο 10,20,30 χιλιάδες ευρώ μπαίνει “memo” σε περιουσία αξίας ενός εκατομμυρίου.

Αντιλαμβάνεστε, είπε ο κ. Παύλου, τι τροχοπέδη είναι για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος Μονάδας Διαχείρισης του Συνεργατισμού στο Υπουργείο Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου διαβεβαίωσε ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να είναι συνεργατική εταιρεία και είπε ότι για να δανειοδοτηθεί κάποιος πρέπει να είναι μέλος.

Ο θεσμός της διαιτησίας είναι κατ` εξοχής μηχανισμός επίλυσης διαφορών μεταξύ συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων και πελατών και διευκρίνισε ότι μπορεί και πελάτης να ζητήσει τη διαδικασία.

Προειδοποίησε ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις ουσιαστικά θα μπει σε αχρησία ο θεσμός της διαιτησίας. Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι θα ήταν προτιμότερο να ληφθεί υπόψη η βελτίωση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και η πρόταση νόμου να τροποποιηθεί με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του υφιστάμενου θεσμού.

Αν η διαδικασία καταργηθεί, ανέφερε, θα είναι σαν να μετατρέπεται μια εξωδικαστική διαδικασία σε δικαστική.

Ο Αναπληρωτής Έφορος της Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών Κύπρος Πρωτοπαπάς ανέφερε από την πλευρά του ότι ο θεσμός της διαιτησίας είναι γρήγορος, ευέλικτος, με χαμηλό κόστος και χρήσιμος και επικαλέστηκε αποφάσεις δικαστηρίων σύμφωνα με τις οποίες η όλη φιλοσοφία συνάδει με την σύγχρονη τάση για επίλυση διαφορών.

Παράλληλα, είπε ότι έχει γίνει «πραγματική δουλειά τα τελευταία χρόνια» με την έκδοση και εγχειριδίου για τη διαδικασία καθώς και με την εφαρμογή νέου τρόπου καθορισμού των διαιτητών, που πλέον πρέπει να είναι μέλη του δικηγορικού συλλόγου. Ανέφερε ακόμη ότι η διαδικασία διασφαλίζει τα δικαιώματα των εγγυητών και εξέφρασε διαφωνία με την πρόταση νόμου.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας του Συνεργατισμού Γεωργία Δανού ανέφερε σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις ότι ο Συνεργατισμός με βάση οδηγία της Κεντρικής υποχρεούται να προβαίνει σε αναδιαρθρώσεις και αν δεν το πράξει τότε υπάρχουν κυρώσεις.

Ετεροβαρής είναι η ειδική διαδικασία διαιτησίας που ισχύει για το συνεργατισμό σύμφωνα με τον Κώστα Μελά από το Σύνδεσμο Δανειοληπτών και το Χρίστο Πουτζιουρή του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις οι οποίοι ζήτησαν να καταργηθεί και έκαναν λόγο για παράβαση των κανονισμών παροχής κρατικής βοήθειας.

Νέο κείμενο της πρότασης θα αναμένει η Επιτροπή Εμπορίου

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι «είναι μια πρόταση που στην ουσία ήθελε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων να στέλνουν διάφορα δάνεια, υποθέσεις, σε διαιτησίες».

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κρίθηκε δόκιμο αν όντως η πλειοψηφία θα ήθελε να τερματιστεί αυτή η πρακτική του παρελθόντος, λαμβανομένου υπόψη ότι πλέον και τα Συνεργατικά ιδρύματα είναι τράπεζες, αναμένουμε να γίνει μια νέα πρόταση που να είναι απόλυτη και να καταργεί εντελώς αυτή την δυνατότητα ώστε να είναι στην ίση δράση και αντιμετώπιση των ΜΕΔ όσο και τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση μόλις έχουμε το νέο κείμενο ενώπιον μας.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «ο συνεργατισμός πλέον δεν λειτουργεί όπως λειτουργούσε στο παρελθόν και πολύ συγκεκριμένα προνόμια που υπήρχαν, θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταργηθούν». Ένα από αυτά τα προνόμια, είπε, ήταν και αυτό της διαιτησίας, προσθέτοντας ότι «στο συνεργατισμό ενάντια στη νομοθεσία για την διαιτησία ο συνεργατισμός επιλέγει το διαιτητή».

Αντιλαμβάνεστε, συνέχισε, ότι «όταν σε μια διαδικασία που αφορά δύο μέρη, τον δανειολήπτη και το συνεργατισμό, ο διαιτητής επιλέγεται μόνο από τον συνεργατισμό αυτό δεν πρόκειται να οδηγήσει ποτέ σε δίκαιη διευθέτηση».

Ο κ. Κυπριανού έκανε ειδική αναφορά στη δυνατότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να βάζουν “memo” σε περιουσίες δανειοληπτών αξίας που δεν είναι αναλογική με βάση την οφειλή.
Θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, το “memo” το οποίο θα μπαίνει σε περίπτωση δικαστικής απόφασης να είναι ανάλογο της οφειλής, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών η οποία εκκρεμεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy