Πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για δικαίωμα θηλασμού σε δημόσιους χώρους

Τον περί προστασίας της μητρότητας νόμου, ειδικότερα σε ότι αφορά το δικαίωμα του θηλασμού, στοχεύει να τροποποιήσει το ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου, όπως δήλωσε η Βουλευτής ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά.

Σε δηλώσεις της στη Βουλή, η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει αίτημα προς τις υπηρεσίες της Βουλής για την ετοιμασία πρότασης νόμου, η οποία θα προβλέπει την «επέκταση της προστασίας της μητέρας από απόλυση για το χρονικό διάστημα που της δίνεται το δικαίωμα να αξιοποιεί μια ώρα από τον εργάσιμο χρόνο της για σκοπούς θηλασμού ή φροντίδας του νεογνού».

Σύμφωνα με τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ, η πρόταση νόμου θα περιλαμβάνει επίσης «ρητή αναφορά μέσα στην νομοθεσία για το δικαίωμα της μητέρας να θηλάζει σε δημόσιους χώρους».

«Προτείνουμε παράλληλα η στέρηση αυτού του δικαιώματος να αποτελεί αδίκημα και να υπόκειται σε συγκεκριμένες ποινές», είπε.21616451_881181282047799_2565730543369181434_n

Η πρόταση νόμου θα προβλέπει επίσης όπως «δίνεται η δυνατότητα στις θηλάζουσες μητέρες είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα, να αντλούν και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα, κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους σε κατάλληλο χώρο που θα τους υποδειχθεί από τον εργοδότη».

«Η καταλληλότητα του χώρου προτείνουμε να εξετάζεται από το τμήμα επιθεώρησης εργασίας», ανέφερε η κ. Κουκουμά.

«Ο θηλασμός δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να οδηγεί την μητέρα στην απομόνωση ιδιαίτερα την περίοδο που η κοινωνικοποίηση αποτελεί ουσιαστική βοήθεια για την γυναίκα», σημείωσε.

Θεωρούμε, είπε, «ότι οι προτάσεις μας θα ενισχύσουν το δίκτυ προστασίας των μητέρων στο εργασιακό περιβάλλον αλλά θα ενισχύσουν και τις ευρύτερες προσπάθειες για αύξηση των παιδιών που τρέφονται τους πρώτους μήνες της ζωής τους με το μητρικό γάλα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy