Προτάσεις Ν. Συλικιώτη για την έκθεση Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενεργειακή ασφάλεια

“Η ανακοίνωση της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας έχει κενά που πρέπει να συμπληρωθούν. Αρχικά η ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας απορρέει από το γεγονός ότι η Ενέργεια συνιστά βασικό ανθρώπινο αγαθό, στο οποίο πρέπει όλοι να έχουμε ισότιμη και φθηνή πρόσβαση. Προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, τα οποία πρέπει να υπογραμμίσουμε και στην έκθεση της Επιτροπής μας”. Αυτά τόνισε χθες ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, κατά την πρώτη συζήτηση της έκθεσης που θα συγγράψει η Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας για την Ευρωπαϊκή στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας.

Μιλώντας ως συντονιστής και σκιώδης εισηγητής της έκθεσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης, τόνισε πως στην έκθεση πρέπει να καταγραφεί η ανάγκη να καταπολεμηθεί το νέο φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει σήμερα πολλά κράτη και περιοχές της Ευρώπης. Επίσης επισήμανε πως πρέπει να τονιστεί η ανάγκη άμεσης προώθησης μέτρων για άρση της απομόνωσης κρατών ή και περιοχών από τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα, στόχος, ο οποίος, όπως υπενθύμισε, έχει τεθεί εδώ και χρόνια με ορόσημο το 2015 αλλά δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε.

Ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως για υλοποιηθούν οι πιο πάνω στόχοι επιβάλλεται η ΕΕ να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα ώστε να απεξαρτηθεί από τα ενεργειακά μονοπώλια και να επιτύχει ενεργειακή επάρκεια. Τόνισε λοιπόν πως η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει τις προοπτικές που δημιουργούνται με τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αν. Μεσογείου αλλά και ειδικότερα στην ΑΟΖ ενός κράτους μέλους, της Κύπρου.

Ο κος Συλικιώτης υποστήριξε πως για να ενισχυθεί η Νοτιοανατ. Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει επείγουσες ανάγκες λόγω της ακύρωσης του Νότιου διαδρόμου αλλά και της κρίσης στην Ουκρανία, πρέπει να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα στην Νοτιοανατ. Μεσόγειο. Τόνισε λοιπόν πως στην έκθεση πρέπει να υπάρχει εδική αναφορά στην ανάγκη υλοποίησης ενός μεσογειακού κόμβου μέσω διαδρόμου από την νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη καθώς και πρόταση για χρηματοδότηση ενός έργου φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο, για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.

Κατόπιν αιτήματος του εισηγητή της έκθεσης, ο κος Συλικιώτης, απέστειλε και γραπτώς τις προτάσεις του ώστε να ληφθούν υπόψη κατά την συγγραφής της έκθεσης.

Στην συνέχεια, ο κος Συλικιώτης έθεσε στον Επίτροπο Ενέργειας, Α. Κανιέτε, την κοινή πρόταση που συζητείται τις τελευταίες ημέρες για δημιουργία αγωγού Ισραήλ-Κύπρου -Ελλάδας για μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από την ΕΕ. Ο Επίτροπος Ενέργειας, συμμετείχε χθες στην συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy