Προτάσεις προστασίας των Θαλασσινών Σπηλιών από την Επίτροπο Ι. Παναγιώτου

Μέτρα που να μην επιτρέπουν την οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή «Θαλασσινές Σπηλιές» του Δήμου Πέγειας, ζητά η Επίτροπος Περιβάλλοντος από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά την έκταση που πήρε το ζήτημα της ανέγερσης οικιστικών μονάδων στην περιοχή.

Την περασμένη Παρασκευή, η κα Ιωάννα Παναγιώτου απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τον δήμαρχο Πέγειας, στην οποία απαριθμεί τέσσερις δράσεις προστασίας της περιοχής, στην οποία, αναφέρει, βρίσκονται οικότοποι και ενδιαιτήματα σπάνιων προστατευόμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας, για τα οποία, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να λαμβάνει μέτρα προστασίας.

Η κα Παναγιώτου εισηγείται στο πλαίσιο της εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα – Πέγειας, το οποίο κατά την άποψη της Επιτρόπου πρέπει να είναι ενιαίο, να επανεξεταστούν και αναθεωρηθούν οι πολεοδομικές ζώνες μεταξύ των οποίων και οι τουριστικές.

Παράλληλα επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που να μην επιτρέπουν την οικιστική ανάπτυξη σε απόσταση από την παραλία, μεγαλύτερη από τη ζώνη προστασίας της παραλίας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Επιπλέον η κα Παναγιώτου τονίζει ότι το Τμήμα Κτηματολογίου πρέπει να οριοθετήσει επί τόπου τη ζώνη προστασίας της παραλίας και όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχουν παράνομες οικοδομές ή κολυμβητικές δεξαμενές, να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στη βάση των εργαλείων τα οποία παρέχουν οι υφιστάμενες νομοθεσίες και ευρωπαϊκές οδηγίες. Οι πρόνοιες των Οδηγιών της ΕΕ και της Εθνικής Νομοθεσίας που αφορούν τη διατήρηση της φύσης θα πρέπει, προσθέτει, να τηρούνται ευλαβικά καθώς και η νομοθεσία για την πρόληψη και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Στο μεταξύ χτες ο Σύνδεσμος των κοινοτικών κατοίκων της Πέγειας και το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας στις Θαλασσινές Σπηλιές για την προστασία της φύσης και ιδιαίτερα των πιο ευαίσθητων, όπως αναφέρουν, περιβαλλοντικών σημείων της Κύπρου, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000. Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Λίντα Λεμπλάν, δημοτική σύμβουλος των Οικολόγων στον Δ. Πέγειας, εξέφρασε την ανησυχία της για την ανάπτυξη στην περιοχή ΦΥΣΗ 2000 και ζήτησε εφαρμογή της Νομοθεσίας όσον αφορά τις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy