Προτεραιότητα οι τομές στα νοσοκομεία

Του Μάριου Χαννίδη*

Οι ασθενείς  στη χώρα μας δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να επισκέπτονται τις δαπανηρές ιδιωτικές κλινικές και τους ιδιώτες γιατρούς με αποτέλεσμα να αναμένουν από το γραφειοκρατικό και προβληματικό δημόσιο σύστημα υγείας να τους «επιτρέψει» να εξεταστούν. Στην καλύτερη μάλιστα περίπτωση αυτό θα γίνει μετά από αρκετούς μήνες  ή και χρόνων από τη διαπίστωση  του ιατρικού προβλήματος, με τους ασθενείς να δεινοπαθούν και το κράτος να πελαγοδρομεί με μια νοοτροπία που πραγματικά παίζει με την υγεία των ασθενών.

Οι λίστες αναμονής τεράστιες και τα χρονοδιαγράμματα απάνθρωπα! Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για να εγχειριστεί ένας ασθενής οφείλει να περιμένει το λιγότερο 2 χρόνια, ενώ για να κάνει ένα καρδιολογικό Echo πρέπει να αναμένει 21 μήνες. Μια απλή καρδιολογική εξέταση  και ένα τεστ κοπώσεως μετατρέπονται σε άθλο αφού υπάρχει κατώτατη αναμονή 18 μηνών και 15 αντίστοιχα. Ενώ για γυναικολογικές εξετάσεις όπως μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου ο χρόνος αναμονής φτάνει τους 14 μήνες και τον ένα χρόνο αντιστοίχως. Στοιχεία που μας προσβάλλουν ως χώρα της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή που η ιατρική κάνει θαύματα, οι κυβερνώντες στην Κύπρο αδυνατούν να λύσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν το βασικό αγαθό της υγείας,  με αποτέλεσμα  οι πολίτες και ειδικότερα οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι χαμηλά αμειβόμενοι να νιώθουν ανασφαλείς και απροστάτευτοι  στο κατά τα άλλα  ανθρώπινο και ευρωπαϊκό μας κράτος.

Απαιτείται η άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού ΓΕΣΥ το οποίο να διέπεται από τις αρχές:

• Της  καθολικότητας και της ισότητας στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας,

• Του ψηλού  επίπεδου ποιότητας υπηρεσιών υγείας για  όλους,

• Την αξιοπρεπή μεταχείριση των ασθενών

• Της  Κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης στην χρηματοδότηση.

Εισηγήσεις

• Άμεση κατάθεση και ψήφιση εκσυγχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή του ΓEΣΥ όπως έχει σχεδιαστεί, και ομόφωνα ψηφιστεί το 2001 με ευρύτατη κοινωνική συναίνεση.

• Ανεξαρτησία του ΟΑΥ για να διασφαλίζεται η χρηστή διοίκηση, η διάκριση εξουσιών, και η θωράκιση από πολιτικές παρεμβάσεις στην διαχείριση του ταμείου και από φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς.

• Επαναφορά της χρηματοδότησης της Υγείας τουλάχιστον στα επίπεδα που τα είχε παραλάβει με εξαίρεση τον κονδύλι αποστολής ασθενών στο εξωτερικό. Τα τέλη που εισπράττονται από συμπληρωμές στα δημόσια νοσηλευτήρια και τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων να επενδύονται πίσω στην δημόσια υγεία.

• Αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων (διοικητική, οικονομική και επιστημονική) και πλήρης αυτονομία στη λήψη αποφάσεων.

• Εφαρμογή δομής στα νοσηλευτήρια, αποπαγοποιήσεις θέσεων, αποκατάσταση εκτάκτου προσωπικού και άμεση πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων.

• Παροχή νέων εγκεκριμένων, εξειδικευμένων φαρμακευτικών προϊόντων στην βάση σύγχρονων, επιστημονικών πρωτοκόλλων.

• Λήψη άμεσων μέτρων για να μειωθούν οι λίστες αναμονής . Τα περιστατικά να  κατατάσσονται σύμφωνα με τον βαθμό προτεραιότητας τους, τακτική επικαιροποίηση των λιστών και  δημιουργία κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος λιστών αναμονής.

• Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου – εσωτερικών  και εξωτερικών – για χρηστή διοίκηση αλλά και αποφυγή παρατυπιών.

Το ΑΚΕΛ στα θέματα της Υγείας όπως και στο Κυπριακό και σε όλα τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη,  έχει επαναλάβει πολλές φορές και το έχει αποδείξει ότι θα στηρίξει προσπάθειες της κυβέρνησης που θα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση . Έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας, στους γονείς μας, στον συνάνθρωπό μας να διεκδικήσουμε δημιουργικά αλλά και δυναμικά αυτό που είναι δικαίωμα. Την ισότιμη και  ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας για όλους τους  πολίτες.

* Υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy