Πρώτες αντιδράσεις στην π/ν του ΔΗΣΥ για τις επετείους στα σχολεία

Ανοικτή παραδοχή για λάθος εκ μέρους του ΔΗΣΥ στο θέμα της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για τιμητική αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα στις σχολικές αίθουσες από τον Νίκο Τορναρίτη, βολές από τον Γιώργο Λουκαΐδη για διεκδίκηση ακροδεξιών ψήφων από το κυβερνών κόμμα και τους λεγόμενους ενδιάμεσους, όλα μαύρα για την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ μίλησαν στον ΑΣΤΡΑ για την προώθηση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για τη μεταφορά της εξουσίας καθορισμού των εορταστικών επετείων στο υπουργείο Παιδείας.

Μαύρη μέρα για την πολιτική ζωή του τόπου χαρακτήρισε τη χθεσινή η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, αναφορικά με τη συζήτηση που έγινε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας για τη μεταφορά από τη Βουλή στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας της αρμοδιότητας για τον καθορισμό των ιστορικών επετείων.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου έκανε λόγο για άστοχη και επιπόλαιη κίνηση να οδηγηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση, σημειώνοντας ότι αυτή η τακτική δίνει όπλα και επιχειρήματα στην Τουρκία να λέει ότι απόλυτο δίκαιο είχαν οι Ακιντζί και Ερντογάν.

Πρόσθεσε ότι στην ουσία ικανοποιείται η τουρκική αδιαλλαξία, απομακρύνεται η λύση του κυπριακού και υποσκάπτεται η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύοντας τη θέση του Μουσταφά Ακιντζί. Αν δεν γίνει αντιληπτό, πρόσθεσε, τότε θα είναι δυσάρεστες οι εξελίξεις.

Γ. Λουκαΐδης: Έθεσαν σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις

Ήταν κατεξοχήν πολιτικό το ζήτημα για το ενωτικό δημοψήφισμα τονίζει το ΑΚΕΛ δια του Γιώργου Λουκαΐδη.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, επανέλαβε ότι πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει για πιθανές πολιτικές παρενέργειες αλλά δεν εισακούστηκε και πρυτάνευσαν άλλες σκοπιμότητες.

Ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ότι ο ΔΗΣΥ επιχείρησε να υπερασπιστεί τις ψήφους των εθνικοφρόνων και δεν καταψήφισαν την πρωτοβουλία του ΕΛΑΜ, θέτοντας σε κίνδυνο τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι και οι υπόλοιποι του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου είχαν στόχο τη διεκδίκηση ψήφων αλλά και την ελπίδα ότι αν προκαλούσαν πρόβλημα στην διαπραγματευτική διαδικασία θα ήταν διπλό το όφελος.

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι παρά τις δυσκολίες και τις διαφορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μόνο μέσα από τη διαπραγματευτική διαδικασία θα επέλθει η λύση του κυπριακού. Ο κ. Λουκαΐδης πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα διευκολύνει με οποιοδήποτε τρόπο την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει την σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής σε 15 μέρες.

Ο κ. Λουκαΐδης τόνισε παράλληλα ότι το κυπριακό πρέπει να μπαίνει πάνω από όλα και όχι οι προεκλογικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ν. Τορναρίτης: Να μην μεταρέπονται τα σχολεία σε όργανα προπαγάνδας

Όποτε υπάρχει σπάσιμο του αδιεξόδου στο κυπριακό, το ΔΗΚΟ τα βλέπει όλα μαύρα ανέφερε ο Νίκος Τορναρίτης σχολιάζοντας τις αναφορές της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι όποτε υπάρχει αδιέξοδο το Δημοκρατικό Κόμμα πανηγυρίζει.

Για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι από εκπαιδευτικό μετατράπηκε σε πολιτικό το θέμα καθώς ενόχλησε την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση του κόμματός του στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν αρνητική προς την τροπολογία του ΕΛΑΜ, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα του θυμίζει τρικυμίες σε ένα ποτήρι νερό.

Ο κ. Τορναρίτης ισχυρίστηκε ότι δεν πρέπει να μετατρέπονται τα σχολεία σε όργανα προπαγάνδας της όποιας περιστασιακής πλειοψηφίας της Βουλής. Παράλληλα, κάνοντας αυτοκριτική για τον ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι έγιναν λάθη προσθέτοντας ότι μέσα από αυτά «γινόμαστε σοφότεροι».

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι το κυπριακό θα λυθεί μόνο μέσα από την αλληλοκατανόηση, την συζήτηση και αποδοχή του άλλου όπως είπε, Κύπριου. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι μια επανένωση του κυπριακού λαού θα παράξει πολλά θετικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy