Προθεσμία ενός μήνα έδωσε η Βουλή για τους σκύλους

2971

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν προχώρησαν σε εφαρμογή του νόμου.

 

Στασιμότητα παρατηρείται στον τροποποιητικό νόμο που αφορά τους σκύλους, αφού, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, οι κυβερνητικές υπηρεσίες προσεγγίζουν διαφορετικά το θέμα, ενώ η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους δεν έγινε όπως θα έπρεπε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμος Αδάμου, «έστειλε» τον νόμο πίσω, με τους Επιτρόπους Εθελοντισμού και Περιβάλλοντος να αναλαμβάνουν το συντονισμό για να γίνει διαβούλευση ο σχετικός νομοτεχνικός έλεγχος, ο οποίος δεν έγινε, και σε ένα μήνα να κατατεθεί εκ νέου στην Επιτροπή. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, επεσήμανε πως υπάρχουν ήδη αυστηρές νομοθεσίες, αλλά δεν εφαρμόζονται. «Αντί να προσπαθούμε» είπε ο κ. Κυπριανού «με δρακόντειους νόμους να βάλουμε περιορισμούς, θα έπρεπε να εφαρμόζουμε τη νομοθεσία».

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας υπέδειξε ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν επιτυγχάνει τη μείωση των αδέσποτων, αντίθετα θα διευρύνει το πρόβλημα. Την ίδια ώρα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρόνοιες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «προβληματικές» και από τις φιλοζωικές οργανώσεις. Για παράδειγμα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να περιορίζεται ο αριθμός των σκύλων ανά οικία σε δύο και σε ένα ανά διαμέρισμα.

Διερωτήθηκε τι θα συμβεί με εκείνους τους ιδιοκτήτες σκύλων που έχουν περισσότερους ή σε περίπτωση που η σκύλα τους γεννήσει. Επίσης, ως μη πρακτικό χαρακτηρίζεται και το γεγονός ότι η άδεια κατοχής θα ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου έκαστου έτους, νοουμένου ότι κατά το πρώτο έτος εγγραφής ο ιδιοκτήτης σκύλου θα καταβάλλει το ποσό του τέλους κατοχής που αντιστοιχεί στο υπολειπόμενο μέρος του έτους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Αυτό θα οδηγήσει σε ουρές έξω από τα γραφεία της αρμόδιας αρχής, όπως είπε. Πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει και με τις αποκαλούμενες απαγορευμένες φυλές σκύλων, αφού διίστανται οι απόψεις κατά πόσο υπάρχουν επικίνδυνοι σκύλοι ή επικίνδυνοι ιδιοκτήτες.

Επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να τεθούν κριτήρια για τις επικίνδυνες φυλές και όχι το τέλος των 240 ευρώ για άδεια κατοχής, αφού στο τέλος η πλειοψηφία πολύ απλά δεν θα εγγράφει τους σκύλους. Παράλληλα, την τραγική κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα και την ευημερία των ζώων παρουσίασαν για άλλη μια φορά οι φιλοζωικές οργανώσεις, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και ομάδες που λειτουργούν παράνομα απλά για «να μαζεύουν χρήματα». Σε ό,τι αφορά υιοθεσίες αδέσποτων σημείωσαν πως μόνο το 10% μένει στην Κύπρο, με το άλλο 90% να υιοθετείται από το εξωτερικό.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιαννάκης Γιαννάκη, σημείωσε ότι η δημιουργία ενός Φορέα θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα κενά που παρατηρούνται. Αυτό που χρειάζεται, σημείωσε, είναι η καταγραφή των σκύλων, η τοποθέτηση μικροτσίπ, η στείρωση όπου χρειάζεται και τέλος η καλλιέργεια κουλτούρας.

Ελένη Κωνσταντίνου

 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.