Πρώτη αντίδραση ΕΕ για τη στήριξη στον Συνεργατισμό

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, σε σχέση με την πρόθεση του κράτους για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιουχικής βάσης του Συνεργατισμού μέχρι 150 εκ. ευρώ.

Βασική προϋπόθεση για την παραχώρηση της κρατικής ενίσχυσης είναι η επικαιροποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο συμφωνήθηκε το 2013 κατά την παραχώρηση του 1,5 δισ. ευρώ.

Το αίτημα υποβλήθηκε εδώ και μερικές μέρες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, ήδη υπήρξε η πρώτη τοποθέτηση από πλευράς της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Η διαπραγμάτευση κινείται σε πολιτικό επίπεδο. Οπως δήλωσε στην εφημερίδα «Χαραυγή» πηγή η οποία έχει άμεση εμπλοκή στη διαδικασία, θέση του Συνεργατισμού είναι πως οι αλλαγές στο σχέδιο αναδιάρθρωσης θα πρέπει να είναι ποσοτικά αντίστοιχες με το ποσό (150 εκ. ευρώ), το οποίο θα παραχωρηθεί. Δηλαδή να μην υπερβαίνουν το 10%.

Το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, ετοιμάζει απαντητική επιστολή προς τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να σταλεί τις επόμενες μέρες. Το θέμα θεωρείται ως εξαιρετικά επείγον, αφού οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν πριν το τέλος του έτους. Και αυτό επειδή από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθεται σε εφαρμογή το νέο πανευρωπαϊκό πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Συνεργατισμού για το εννιάμηνο, το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων αυξήθηκε στα 14,1 δισ. ευρώ, σε σχέση με 13,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο ο Δείκτης Κυρίων Βασικών Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων μειώθηκε στο 12%, σε σχέση με 13,6% πέρσι. Αντίθετα ο Δείκτης Μόχλευσης (Σύνολο Περιουσιακών Στοιχείων προς Ιδια Κεφάλαια) αυξήθηκε στο 13,6x, σε σχέση με 11,3x πέρσι.

Το προηγούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης αναφέρει ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η αύξηση του Δείκτη Κυρίων Βασικών Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων σε επίπεδα πέραν του 15% και η μείωση του Δείκτη Μόχλευσης σε επίπεδα κάτω του 10x, μέχρι το τέλος του 2017.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy