Πρώτη αποτίμηση εκλογών στον ΔΗΣΥ

Ν. Παπαδόπουλος: Φταίνε οι συσπειρώσεις Οικολόγων – Αλληλεγγύης

Σε μια πρώτη αποτίμηση των εκλογών προχώρησε χθες σε συνεδρία του το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ στην οποία τονίστηκε η σημασία της νίκης στις προεδρικές εκλογές. Ο απολογισμός έγινε από τον πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς και από άλλα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

Όπως ανακοινώθηκε, το Π.Γ. αποφάσισε τη σύγκληση παγκύπριας εκλογικής συνέλευσης του ΔΗΣΥ στις 28 Απριλίου και τη σύγκληση παγκύπριου συνεδρίου στις 12 Μαΐου. Κατά το συνέδριο θα εκλεγεί η πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ και τα 20 μέλη του Π.Γ. Ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων καθορίστηκε η 30ή Απριλίου. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα εκδηλωθεί και το επίσημο ενδιαφέρον από μέλη και αξιωματούχους του κόμματος για τις θέσεις της ηγετικής πυραμίδας της Πινδάρου.

Μέχρι στιγμής δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επαναδιεκδίκηση της προεδρίας από τον Αβ. Νεοφύτου, καθώς και της θέσης του αναπληρωτή προέδρου από τον Λευτέρη Χριστοφόρου. Στη θέση του θέλει να παραμείνει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Τορναρίτης. Μεγάλη “μάχη” αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων τις οποίες σήμερα κατέχουν οι βουλευτές Γιώργος Γεωργίου και Στέλλα Κυριακίδου, καθώς και ο Σωτήρης Σαμψών.

Τα έριξε σε Οικολόγους και Κίνημα Αλληλεγγύης

Με αιχμές περί “περίεργης πριμοδότησης προς τον Σταύρο Μαλά” συνοδεύτηκε χθες η πρώτη δημόσια παρέμβαση του Νικόλα Παπαδόπουλου, μετά τις προεδρικές εκλογές. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ μιλώντας στο ΡΙΚ δεν έδειξε διάθεση να αναλάβει τις δικές του πολιτικές ευθύνες για την εκλογική αποτυχία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσιάστηκε προβληματισμένος από τις συσπειρώσεις των κομμάτων που τον στήριξαν, προσθέτοντας ότι οι συσπειρώσεις του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ θεωρούνται ικανοποιητικές, ενώ εξέφρασε δυσφορία για τις χαμηλές συσπειρώσεις προς τη δική του υποψηφιότητα από την Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων. “Ενδεχομένως έγιναν και λάθη”, ανέφερε χωρίς να προσδιορίζει ποια είναι αυτά. Σημείωσε επίσης ότι το αποτέλεσμα θα εκτιμηθεί συνολικά από ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Συντονιστικό όργανο “ενδιάμεσου χώρου” εντός Βουλής

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος άνοιξε τα χαρτιά του για τους σχεδιασμούς του την επομένη των εκλογών. Ανέφερε ότι στις συζητήσεις που έγιναν με τα υπόλοιπα κόμματα που συνεργάστηκαν προεκλογικά για την υποψηφιότητά του υπάρχει πρόταση για δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου που θα προωθεί τη συνεργασία εντός Βουλής. Τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου, ανέφερε, σε πρώτο στάδιο θα καταβάλουν προσπάθεια να συνεργαστούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με απώτερο σκοπό η συνεργασία να επεκταθεί. Όπως είπε, σε αυτό το συντονιστικό όργανο θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα για τυχόν πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν στη Βουλή, αλλά και εκτός αυτής. Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε το ΔΗΚΟ, καθώς όπως σημείωσε, ήταν ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ενώ αυτοί που ενοχλήθηκαν είναι αυτοί που έχουν λάβει τις κυρώσεις, επεσήμανε.

Δεν επαναδιεκδικεί ο Μάρκος

Το ΔΗΚΟ προχωρά σε εκλογικό συνέδριο τον ερχόμενο Μάιο, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι και καταστατικό. Ήδη ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού, μέσω συνέντευξής του στην “Αλήθεια” ανέφερε ότι δεν προτίθεται να επαναδιεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου στο επερχόμενο συνέδριο, καθώς ο κύκλος της κομματικής του δραστηριότητας ολοκληρώνεται, όπως σημειώνει. Αναφέρει ακόμα ότι η απόφασή του αυτή δεν έχει σχέση με τις εσωκομματικές εξελίξεις, αλλά είναι καθαρά προσωπική.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy