Πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά τα ατυχήματα

Προτεραιότητα η δημιουργία κέντρου δηλητηριάσεων

Την τελευταία δεκαετία στην Κύπρο έχουν καταγραφεί συνολικά 748 θάνατοι παιδιών ηλικίας 0-19 ετών, εκ των οποίων οι 224 είχαν ως υπαιτιότητα κάποιο ατύχημα/δηλητηρίαση

Την πρώτη αιτία θανάτου παιδιών και εφήβων ηλικίας από 5-19 ετών αποτελούν τα ατυχήματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κάθε χρόνο καταγράφονται εκατομμύρια περιστατικά στην επικράτεια της Ευρώπης που αφορούν θανάτους και νοσοκομειακή περίθαλψη παιδιών λόγω τραυματισμών. Χαρακτηριστικά, οι τραυματισμοί από ατυχήματα ευθύνονται περίπου για το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των θανάτων στις ηλικίες 0-14 ετών.

Η συμμετοχή της Κύπρου στο πρόβλημα αυτό δυστυχώς δεν είναι αμελητέα, αφού παρουσιάζει ανάλογα ποσοστά με αυτά των ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, την τελευταία δεκαετία στην Κύπρο έχουν καταγραφεί συνολικά 748 θάνατοι παιδιών ηλικίας 0-19 ετών, εκ των οποίων οι 224 είχαν ως υπαιτιότητα κάποιο ατύχημα/δηλητηρίαση. Τα ανησυχητικά δεδομένα ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου σήμερα με αφορμή την έναρξη εκστρατείας για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη.

Η κα Γιαννάκη χαιρέτισε την όλη προσπάθεια που γίνεται από την Εθνική Επιτροπή Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων και Δηλητηριάσεων του Υπουργείου Υγείας, η οποία έχει αποφασίσει όπως την περίοδο αυτή εστιάσει την προσοχή όλων μας στην πρόληψη των ατυχημάτων που συμβαίνουν στις παιδικές χαρές.

Μπορούν να προληφθούν

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας έστειλε το ενθαρρυντικό μήνυμα ότι τα ατυχήματα στα παιδιά μπορούν να προληφθούν. «Είναι τεκμηριωμένο ότι υπάρχουν μέτρα πρόληψης, τα οποία, εάν εφαρμόζονται διαχρονικά με επιμέλεια και σταθερότητα, θα είναι σε θέση να σώζουν μεγάλο αριθμό παιδιών από βέβαιο θάνατο ή αναπηρίες», είπε.

Γι’ αυτό, τόνισε, το Υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας υπόψιν τη σημαντικότητα του θέματος σε συνάρτηση με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, έχει προβεί το 2016 στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων και Δηλητηριάσεων. «Το Σχέδιο Δράσης στοχεύει στην ουσιαστική μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από ακούσιες κακώσεις, όπως είναι οι οδικές συγκρούσεις, οι δηλητηριάσεις, τα εγκαύματα, οι πτώσεις, ο πνιγμός και η ασφυξία, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους και αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές άλλων χωρών», ανέφερε για να προσθέσει ότι η υλοποίησή του, με ορίζοντα το 2021, στοχεύει σε μείωση κατά 30% της παιδικής θνησιμότητας και της συχνότητας και της βαρύτητας των παιδικών τραυματισμών.

Στα σκαριά νομοθεσία

Η Επιτροπή Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων και Δηλητηριάσεων του Υπουργείου Υγείας, όπως ανέφερε η κα Γιαννάκη, έχει θέσει στις άμεσες προτεραιότητές της την ετοιμασία νομοθεσίας για την εφαρμογή των προτύπων ασφαλείας στις παιδικές χαρές, τη δημιουργία κέντρου δηλητηριάσεων και την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την ασφάλεια των παιδιών, για όλες τις μορφές ατυχήματος, που αποτελεί σημαντικό εφόδιο για την αποτελεσματικότητα της πρόληψης στα ατυχήματα.

Ασφάλεια στα πάρκα

Τονίζοντας την αναγκαιότητα προφύλαξης του παιδιού μας από την επίσκεψη στην παιδική χαρά, η κα Γιαννάκη σημείωσε ότι «μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους, από τους οποίους οφείλουμε εμείς οι μεγαλύτεροι να το προστατεύσουμε». Μέσω της εκστρατείας, είπε, δίνονται συμβουλές προς τους γονείς, αλλά και στα ίδια τα παιδιά για τους βασικούς κανόνες που πρέπει να γνωρίζουν για να διασφαλιστεί ότι το παιχνίδι γίνεται πάντα με ασφάλεια. Μια από τις δράσεις της εκστρατείας, επεσήμανε, είναι η εκπαίδευση των παιδιών για εντοπισμό των κινδύνων σε μια παιδική χαρά και ακολούθως η υπόδειξη των επικίνδυνων αυτών σημείων στον αρμόδιο φορέα για επίλυσή τους. Η δράση αυτή έχει επιτευχθεί επιτυχώς από τα παιδιά του Δ’ Δημοτικού Σχολείου Αγλαντζιάς.

Μαρίνα Κουμάστα

Μικροί επιθεωρητές

Φθαρμένα παγκάκια με ακίδες που προεξείχαν, βίδες σκουριασμένες σε παιχνίδια, φθαρμένα δάπεδα, τραμπάλες ξεβιδωμένες είναι μόνο μερικά από τα επικίνδυνα σημεία σε τέσσερα πάρκα της Αγλαντζιάς, τα οποία «επιθεωρήθηκαν» από μαθητές του Δ’ Δημοτικού Σχολείου της περιοχής. Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγιναν στην παρουσία του κ. Δημήτρη Βαρζακάκου, της Κυπριακής Εταιρείας Πιστοποίησης, ο οποίος προηγουμένως είχε συμβουλέψει τα παιδιά για το παιχνίδι στο πάρκο με ασφάλεια, παρουσιάστηκαν στον δήμαρχο Αγλαντζιάς γραπτώς και προφορικώς.

Ο δήμαρχος, τα παιδιά, η εκπαιδευτικός τους και ο μηχανικός του δήμου επισκέφθηκαν τους χώρους και εδώ και λίγο καιρό άρχισε η αναβάθμιση όλων των πάρκων που βρίσκονται στα δημοτικά όρια Αγλαντζιάς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάσκεψη Τύπου ο δήμαρχος Χαράλαμπος Πετρίδης. «Έχουμε καταγράψει όλα τα προβλήματα και εντοπίσει όλα τα επικίνδυνα σημεία σε συνολικά 80 πάρκα», είπε για να προσθέσει ότι προσφάτως τον Μάρτιο έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός «και προχωρούμε με την αναβάθμιση και διόρθωση όλων των σημείων που φέρουν επικινδυνότητα».

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να παίζει με ασφάλεια στο πάρκο

Γνωρίζεις ότι…

  • Η επιφάνεια στην οποία παίζουν τα παιδιά πρέπει να είναι κατασκευασμένη με υλικά τα οποία έχουν ικανότητα απορρόφησης πρόσκρουσης, κατάλληλα να μειώνουν την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού του παιδιού ιδιαίτερα στο κεφάλι μετά από πτώση (όπως άμμος, χαλίκι, τεχνητά δάπεδα ασφάλειας, θραύσματα ξύλου).
  • Οι εξοπλισμοί με μεγάλος ύψος πτώσης πολλαπλασιάζουν την πιθανότητα σοβαρού ατυχήματος μετά από πτώση.
  • Δεν πρέπει να υπάρχουν διάκενα στους εξοπλισμούς παιδότοπων όπου μπορεί να παγιδευτούν το κεφάλι και ο λαιμός του παιδιού. Θα πρέπει να ελέγχεται η θερμοκρασία των παιχνιδιών ειδικά των μεταλλικών επιφανειών για αποφυγή πρόκλησης εγκαύματος.
  • Συχνή αιτία τραυματισμού είναι τα σκουριασμένα παιχνίδια ή τα παιχνίδια με αιχμηρές γωνιές. Το παιδί πρέπει να παίζει σε παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία του.
  • Το παιδί πρέπει να είναι κατάλληλα ντυμένο για την παιδική χαρά και πρέπει να αποφεύγονται ρούχα με κορδόνια όπως επίσης και φαρδιά ρούχα που μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία ή να παγιδευτούν τα παιδιά στους εξοπλισμούς παιδότοπων.
  • Τα μικρά παιδιά πρέπει να αποφεύγουν να παίζουν σε παιχνίδια με άλλα παιδιά που έχουν διαφορετικό σωματότυπο, αφού υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν σε περίπτωση πτώσης ή σύγκρουσης.
  • Ο αριθμός των παιδιών σε ένα παιχνίδι θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τις οδηγίες του κατασκευαστή του για να αποφεύγεται ο κίνδυνος συνωστισμού και τραυματισμού.
  • Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε εξοπλισμούς που είναι υπερβολικά φθαρμένο, που έχουν πιθανότητα κατάρρευσης και σημάδια έντονων βανδαλισμών γιατί όλα αυτά αποτελούν πιθανές αιτίες ατυχημάτων.
  • Η αναφορά στο ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 1176 αποτελεί ένδειξη ότι ο εξοπλισμός έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις ασφάλειας.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy