Πρώτη ματιά στα λιωμένα πυρηνικά καύσιμα της Φουκουσίμα

Υποβρύχιο ρομπότ που αναπτύχθηκε ειδικά για την εξερεύνηση των πλημμυρισμένων πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα φαίνεται ότι εντόπισε για πρώτη φορά μια ποσότητα των χαμένων πυρηνικών καυσίμων -ένα είδος λάβας που κύλησε από την καρδιά της Μονάδας 3 και σχημάτισε άκρως ραδιενεργούς σταλακτίτες.

fukushima (4)Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, μεγάλες αποθέσεις πυρηνικού καυσίμου που έλιωσαν στο ατύχημα της 11 Μαρτίου 2011 και αργότερα στερεοποιήθηκαν διαπέρασαν το δοχείο πίεσης του Αντιδραστήρα 3 και έπεσαν σε μια προστατευτική πλατφόρμα του πρωτεύοντος προστατευτικού περιβλήματος.

Οι αποθέσεις που εντοπίστηκαν φαίνεται πως είναι μείγμα καυσίμων και μεταλλικών εξαρτημάτων του αντιδραστήρα, ο οποίος καταστράφηκε όταν το τσουνάμι που ακολούθησε τον μεγάλο σεισμό έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης.

Japan Nuclear Fukushima RobotΟ εντοπισμός και η απομάκρυνση των καυσίμων στους τρεις αντιδραστήρες που υπέστησαν τήξη του πυρήνα, και ψύχονται με μεγάλες ποσότητες νερού, θεωρείται το δυσκολότερο στάδιο στη μακρά επιχείρηση για τη διάλυση του εργοστασίου Φουκουσίμα – Νταΐτσι.

Για τις έρευνες η Tepco συνεργάζεται με άλλες εταιρείες στην ανάπτυξη ευέλικτων ρομπότ που αντέχουν σε ακραία επίπεδα ραδιενέργειας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εκτίμησε τον Δεκέμβριο ότι το ολικό κόστος της καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων, της διάλυσης του εργοστασίου και της απορρύπανσης του εδάφους, θα φτάσει τα 192,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος τεσσάρων δεκαετιών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy