Πρώτη ουσιαστική συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα του δήμου Γερμασόγειας

Ο δήμος Γερμασόγειας σταματά να είναι ο “φτωχός συγγενής” σε θέματα άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος, Κυριάκος Ξυδιάς, με αφορμή την πρώτη έγκριση της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “INTERREG Balkan-Mediterranean”, που αφορά την κομποστοποίηση και διαχείριση αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον κ.Ξυδιά, ο δήμος Γερμασόγειας δεν είχε ποτέ στο παρελθόν επωφεληθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα, πέραν από τις περσινές και φετινές εκδηλώσεις των Ανθεστηρίων, όπου άντλησε ένα πολύ μικρό κονδύλι από τα ευρωπαϊκά ταμεία, για την προβολή μηνυμάτων αποδοχής της διαφορετικότητας, της κοινωνικής ένταξης και παρεμπόδισης της περιθωριοποίησης των υπηκόων τρίτων χωρών.

Σήμερα, συνέχισε, “είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχει εγκριθεί η συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά στην κομποστοποίηση στην πηγή και τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γιατί είναι η πρώτη πρόταση που ο Δήμος μας έχει υποβάλει και εγκρίνεται”.

“Ήμασταν ο φτωχός συγγενής γιατί δεν είχαμε συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία της άντλησης ευρωπαϊκών πόρων”, είπε ο Κυριάκος Ξυδιάς και τόνισε ότι “από τώρα και στο εξής, ελπίζουμε να συνεχίσουμε την πορεία αυτή, της άντλησης δηλαδή ευρωπαϊκών πόρων, για βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας”.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Ξυδιάς είπε πως ο Δήμος επεξεργάζεται πλέον νέες προτάσεις για συμμετοχή του και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, οι οποίες θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG Balkan-Mediterranean, με το σύνθημα “Χρησιμοποιώντας συστήματα πληρώνω όσο πετώ και μονάδες αυτόνομης κομποστοποίησης για τη διαχείριση βιοαποβλήτων σε τουριστικές περιοχές”, έχει ως στόχο να ενισχυθεί η διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται γύρω στα €1.400.000, με το μερίδιο του δήμου Γερμασόγειας να ανέρχεται γύρω στις €400.000.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, από την Ελλάδα, ο Δήμος Κατερίνης (επικεφαλής εταίρος) και το ΤΕΙ Κρήτης, από την Κύπρο ο δήμος Γερμασόγειας και από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο Δήμος Probistip και το Πανεπιστήμιο Goce Delcev.

Ο Δήμος Γερμασόγειας αναμένεται ότι θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη, μέσω των γνώσεων και των εμπειριών από τη μια, αλλά και μέσω της ευκαιρίας να προωθήσει την ορθολογιστική διαχείριση των βιοαποβλήτων, στα εμπορικά αλλά και οικιστικά υποστατικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy