Πρωτιά – έκπληξη κατέγραψε στην αποχή η Λεμεσός (Pic)

Αν και η Λεμεσός μάς έχει συνηθίσει να πρωτοπορεί σε όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής, ενώ λειτούργησε και σαν κοιτίδα δημιουργίας ιστορικών πολιτικών κομμάτων, ωστόσο χθες έκανε την έκπληξη καταγράφοντας την αρνητική πρωτιά της αποχής στις προεδρικές εκλογές.

Μια εξέλιξη την οποία κανένας δεν ανέμενε, δεδομένου ότι η Λεμεσός σε κάθε εκλογική αναμέτρηση όχι μόνο παρουσίαζε αυξημένα ποσοστά συσπείρωσης των κομμάτων, αλλά και υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Αν και την πρώτη ώρα, μετά το άνοιγμα των καλπών στα 305 συνολικά εκλογικά κέντρα που λειτούργησαν στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, είχε παρατηρηθεί μια κανονική ροή στην παρουσία ψηφοφόρων, ωστόσο στις 12 το μεσημέρι, οπότε έγινε η διακοπή της ψηφοφορίας για μια ώρα και ανακοινώθηκε το μέχρι εκείνη τη στιγμή ποσοστό συμμετοχής (26,1%), τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων εξαπολύθηκαν σε μια προσπάθεια «να μαζέψουν τους δικούς τους».

Το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, δεδομένης και της χθεσινής καλοκαιρίας, εγκατέλειψε από το πρωί την πόλη με κατεύθυνση την περιοχή του Τροόδους δημιουργούσε την ελπίδα ότι με την επιστροφή, όσοι δεν είχαν ψηφίσει, θα περνούσαν από τα εκλογικά κέντρα.

Η συνέχεια όμως δεν ήταν η προσδοκώμενη, αφού στις 3 το απόγευμα το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπερνούσε το 48,3%, ενώ με το κλείσιμο των καλπών στις 6 το βράδυ η απογοήτευση κορυφώθηκε καθώς αυτό το ποσοστό άγγιξε μόλις το 69,1%, σε σύγκριση με το 83,24% που ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές του 2013. Από το σύνολο, δηλαδή, των 152.115 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγαν χθες στις κάλπες 105.164, ενώ οι υπόλοιπες 46.000 περίπου ψηφοφόροι αγνόησαν συνειδητά την κάλπη, χωρίς βέβαια να γνωρίζει κανένας από ποιο πολικό χώρο προέρχονται αυτές οι χιλιάδες των ψηφοφόρων που απείχαν.

lemesos

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy