Προβλήματα μακροοικονομικών ανισορροπιών στην ΕΕ

Η Κομισιόν δεν εφαρμόζει τη διαδικασία περί μακροοικονομικών ανισορροπιών κατά τρόπο που να διασφαλίζει αποτελεσματική πρόληψη και διόρθωση των ανισορροπιών, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Οι ελεγκτές συμπεραίνουν ότι η διαδικασία είναι μεν γενικά καλά σχεδιασμένη και βασίζεται σε ανάλυση καλής ποιότητας, αλλά σε ορισμένα σημαντικά στάδια, η διαδικασία είναι “πολιτική και όχι τεχνική”.

Οι ειδικές για κάθε χώρα συστάσεις που εκδίδει η Κομισιόν αποτελούν βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Ωστόσο, όπως λένε οι ελεγκτές, “πολύ λίγα από αυτά έχουν ουσιαστικά εφαρμοστεί”. “Παρόλο που η εφαρμογή τους εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, υπάρχουν αρκετές αδυναμίες στον τρόπο με τον οποίο η ίδια η Κομισιόν τις διατυπώνει, οι οποίες συμβάλλουν επίσης στην εν λόγω έλλειψη εφαρμογής, αναφέρουν στην έκθεσή τους.

Αναλυτικά οι ελεγκτές συνιστούν στην Κομισιόν:

• να συνδέσει σαφώς τις συστάσεις της  με συγκεκριμένες μακροοικονομικές ανισορροπίες ·

• στο πλαίσιο των συστάσεων να χαρακτηρίζει σαφώς τη σοβαρότητα των ανισορροπιών που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη

• να χρησιμοποιήσει την διαδικασία για να κάνει φορολογικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη όταν η δημοσιονομική πολιτική επηρεάζει άμεσα τις εξωτερικές ανισορροπίες και την ανταγωνιστικότητα ·

• όταν αξιολογεί τις ανισορροπίες ως υπερβολικές, να θέτει τους αρμόδιους Επιτρόπους στη διάθεση των κοινοβουλίων των κρατών μελών για να εξηγήσουν τις συστάσεις πολιτικής που σχετίζονται με την ΕΤΕ ·

• να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην βελτίωση όλων των πτυχών της επικοινωνίας επί της διαδικασίας και των αποφάσεων.

Σε σχέσει με τις υφιστάμενες ανά χώρα εκθέσεις, οι ελεγκτές αναφέρουν ότι οι συστάσεις δεν προέρχονται από διαπιστωμένες ανισορροπίες και την ανάλυση πιθανών επιλογών πολιτικής για τη μείωση αυτών εντός εύλογου χρονικού πλαισίου. Αντ `αυτού, οι διάφορες μεταρρυθμίσεις που απορρέουν από την ατζέντα της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» προσδιορίζονται ως σημαντικές για τη μείωση των ανισορροπιών. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες συστάσεις σχετίζονται με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες “μόνο αόριστα, αν όχι καθόλου”, κατά δήλωση των ελεγκτών.

Οι ελεγκτές σημειώνουν ακόμη ότι η Κομισιόν δεν συνέστησε ποτέ να ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών, ένα αυστηρό σύστημα παρακολούθησης που περιλαμβάνει την επιλογή κυρώσεων για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι πολλά κράτη μέλη έχουν εντοπιστεί με υπερβολικές ανισορροπίες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. “Η συστηματική μη ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικών ανισορροπιών (EIP) μείωσε την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας”, δήλωσε ο Neven Mates, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδιο για την έκθεση. “Κατά τη διάρκεια του ελέγχου μας, η Κομισιόν παρείχε ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία που θα εξηγούσαν γιατί το Σώμα δεν πρότεινε την ενεργοποίηση μιας EIP”.

Η “διαδικασία EIP έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω από τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν κατατάσσει τις ανισορροπίες”. “Αν και οι ανισορροπίες εντοπίζονται βάσει σαφών τεχνικών κριτηρίων, δεν υπάρχει σαφής αξιολόγηση της σοβαρότητάς τους. Τα κριτήρια στα οποία βασίζονται οι τελικές αποφάσεις του Κολεγίου των Επιτρόπων δεν είναι διαφανή. Τέλος, οι ελεγκτές δηλώνουν ότι “μια επίσημη διαδικασία λήψης αποφάσεων λείπει σε πολιτικό επίπεδο”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy