Προβλήματα όρασης: Πώς συνδέονται με την εξασθένιση της γνωστικής λειτουργίας

Ο ρυθμός απώλειας της όρασης σχετίζεται με τον ρυθμό της γνωστικής εξασθένησης, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης Αμερικανών επιστημόνων.

Είναι η πρώτη μελέτη που διαπιστώνει ότι η εξασθένηση της όρασης οδηγεί και σε πνευματική φθορά στην τρίτη ηλικία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι μελέτησαν στοιχεία για την υγεία περισσοτέρων από 2.500 ατόμων, 65-84 ετών, που βρίσκονταν υπό ιατρική παρακολούθηση την περίοδο 1993-2001.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι, ο ρυθμός της απώλειας της όρασης σχετιζόταν με τον ρυθμό της γνωστικής εξασθένησης. Όμως, η γνωστική λειτουργικότητα δεν είχε ισχυρή επίδραση επί της όρασης, σύμφωνα με τα συμπέρασμα της μελέτης.

«Πρόκειται για τη πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η όραση είναι κυρίαρχος παράγοντας στη σχέση οπτικής απώλειας και γνωστικής λειτουργίας», σύμφωνα με τη Ντάιαν Ζενγκ, υποψήφια διδάκτορα στο τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού πανεπιστημίου και πρώτη συγγραφέα της μελέτης.

Αν και η έρευνα δεν τεκμηριώνει σχέση αιτίου – αποτελέσματος, η απώλεια όρασης και η γνωστική εξασθένηση είναι συχνές μεταξύ των ηλικιωμένων και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων όρασης μπορεί να συντελέσει και στην προστασία της γνωστικής λειτουργίας στην τρίτη ηλικία.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση στην πρόληψη και διαχείριση της απώλειας οπτικής οξύτητας για να μειώσουν και τον ρυθμό της γνωστικής εξασθένησης», συμπληρώνει ο Ντέιβιντ Λι, καθηγητής στο τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και επίσης μέλος της συντακτικής ομάδας της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Ophthalmology.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy