Προβλήματα στα κατεχόμενα από την πτώση της Τουρκικής Λίρας

Ποικίλα τα θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων, με αναφορές στην παραίτηση του «δικαστή» στην υπόθεση των επιθέσεων εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα», στην έκκληση του «διευθυντή κρατικού» νοσοκομείου σχετικά με τα πτώματα που ξεβράστηκαν σε παραλίες στα κατεχόμενα και ακόμα βρίσκονται στο νεκροτομείο, στις δηλώσεις του «πρωθυπουργού» σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, και την επικείμενη ανακοίνωση των μέτρων για την οικονομία που θα πάρει το ψευδοκράτος.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Δεν μπορώ να δουλέψω με τέτοιο σύστημα» προβάλλει την παραίτηση του Τατσάν Ρεϊνάρ, «δικαστή» στην υπόθεση της επίθεσης εναντίον της εφημερίδας κατά τα γεγονότα της 22ας Ιανουαρίου. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ρεϊνάρ αναφέρθηκε στο σύστημα, λέγοντας ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσει να εργάζεται σε ένα τέτοιο σύστημα. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις – έκκληση του «διευθυντή» του «κρατικού» νοσοκομείου Μπουλέντ Ντιζνταρλί σχετικά με τα πτώματα που ανήκουν σε Σύρους μετανάστες και βρίσκονται εδώ και δέκα ημέρες στο νεκροτομείο. Αλλού γράφει για την περίπτωση νεαρού από το Κιργιστάν, ο οποίος νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ο νεαρός προσπάθησε να αυτοκτονήσει πηδώντας από την οροφή της πολυκατοικίας όπου διέμενε.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες πρέπει να σταθεροποιηθούν», προβάλλει συνέντευξη του Ντερβίς Ντενίζ, Τ/κ οικονομολόγου στην εφημερίδα. Ο Ντενίζ αναφέρθηκε στην οικονομία και στα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να σταματήσει η κατρακύλα της οικονομίας, λόγω της τουρκικής λίρας. Αλλού γράφει ότι σε παραίτηση-σοκ προχώρησε ο «δικαστής» Τατσάν Ρεϊνάρ, ο οποίος εκδικάζει την υπόθεση των επιθέσεων εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα». Αναφέρει ακόμα ότι ολοκληρώνεται η οικοδόμηση του μεγαλύτερου ισλαμικού τεμένους στην περιοχή με χωρητικότητα πέραν των δέκα χιλιάδων πιστών.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δεν ρωτούν καν για την τιμή» γράφει ότι η κατάσταση στην οικονομία λόγω της πτώσης στη συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει επηρεάσει και τους πωλητές αυτοκινήτων αφού οι πωλήσεις οχημάτων έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Προβάλλει ακόμα τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του «διευθυντή» του «τμήματος» εσόδων και φορολογίας, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο έξω από την οικία του στο κατεχόμενο Καπούτι. Αναφέρει επίσης ότι κατά τη συνάντηση χθες του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί με τον «πρωθυπουργό» Τουφάν Ερχιουρμάν συζητήθηκαν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας του ψευδοκράτους.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Τα μάτια είναι στραμμένα στα νέα μέτρα» αναφέρεται στην κατάσταση στην οικονομία και γράφει ότι οι πολίτες αναμένουν με ανυπομονησία την ανακοίνωση των μέτρων για την οικονομία. Αναφορά γίνεται και στην πυρκαγιά στην κατεχόμενη Αλεύκα, σημειώνοντας ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που στην περιοχή εκδηλώνεται πυρκαγιά. Η εφημερία προβάλλει ακόμα τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του «διευθυντή» του “τμήματος” εσόδων και φορολογίας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Αύξηση 150% σε τέσσερα χρόνια» αναφέρεται στην αύξηση των ατόμων από τρίτες χώρες που βρίσκονται στα κατεχόμενα για εργασία, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι εργάζονται παράνομα. Γράφει αλλού για τις δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Τουφάν Ερχιουρμάν σχετικά με την οικονομία. Ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα θα μπορέσουν να εφαρμοστούν άμεσα. Αναφορά γίνεται και στην ανακοίνωση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος σχετικά με τις «εκλογές» και τους «υποψήφιους», μη μέλη του κόμματος, που θα στηρίξει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy