Προβληματισμός ΑΚΕΛ για τη φορολογία ακινήτων

Τον «περί Φορολογίας Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016», συζήτησαν, μεταξύ άλλων, από κοινού οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας των Επιτροπών, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του κόμματος του και χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδια, που κατά μέσο όρο θα μειώνει το φορολογικό βάρος, που υπόκεινται σήμερα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

«Σύμφωνα με την πρόταση η απώλεια εσόδων που θα προκύψει είναι πέραν του 50%. Για μας μια τέτοια κίνηση ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη μιας αντίστροφης πορείας. Ήρθε πια η ώρα αφενός μεν μέσα από την οικονομική ανάκαμψη, αφετέρου μέσα από τη δημοσιονομική περισυλλογή των προηγούμενων ετών, να έχουμε πλέον την ικανότητα να μειώσουμε το φορολογικό βάρος, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στα νοικοκυριά τουτέστιν να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, σε δηλώσεις της είπε ότι το ΑΚΕΛ προβληματίζεται για αρκετά ζητήματα στο πακέτο των νομοσχεδίων, που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση, σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει πολλές φορές τοποθετηθεί «για την επιμονή της Κυβέρνησης να επιβάλει ένα ισοπεδωτικό συντελεστή φορολόγησης, ο οποίος στην πράξη μεταφέρει βάρος από τους μεγάλους ιδιοκτήτες γης στους μικρότερους ιδιοκτήτες».

«Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο θα τοποθετηθούμε σαφώς στη συνέχεια και με προτάσεις που θα καταθέσει το ΑΚΕΛ», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ προβληματίζεται από την πρόταση για επιβολή ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων.

«Μας προβληματίζουν οι ασάφειες που προέκυψαν και από τη συζήτηση για το θέμα αυτό, ενώ επαναφέραμε το θέμα όσων δεν πληρώνουν τους φόρους για την ακίνητη ιδιοκτησία, ένα ποσοστό που φτάνει το 17% και το οποίο από στοιχεία που έχουν δοθεί παλαιότερα στη δημοσιότητα, προκύπτει από απλήρωτες οφειλές και πάλι μεγαλοιδιοκτητών γης», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σε δηλώσεις του χαιρέτισε εκ πρώτης όψεως το γεγονός ότι μειώνεται πολύ ικανοποιητικά το ποσό, το οποίο θα εισπράττεται από το κράτος και από τους Δήμους και αφορά την ακίνητη ιδιοκτησία, σημειώνοντας πως με την υφιστάμενη κατάσταση γύρω στα 100 εκατομμύρια εισπράττονται από το Τμήμα Φορολογίας, αλλά και από τις Δημοτικές και Κοινοτικές Αρχές και αυτό το ποσό θα πάει πλέον -εάν προχωρήσουν τα νομοσχέδια- στα 45 εκατομμύρια.

«Αυτό είναι θετικό και το χαιρετίζουμε. Την ίδια ώρα, όμως, εκφράζουμε έντονο προβληματισμό κατά πόσο είναι τώρα η στιγμή, για να επιβληθεί φόρος 19% στα οικοπεδοποιήσιμα τεμάχια, τα οποία πωλούνται από εταιρείες προς οποιοδήποτε, για να τα αξιοποιήσει. Έχουμε εκφράσει τα ερωτήματα μας. Αναμένουμε απαντήσεις κατά πόσο είναι τόσο έντονη η πίεση από την ΕΕ, για να επιβληθεί αυτή η φορολογία, όταν οι εργασίες ξεκίνησαν από το 2007 και μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενώπιον μας οποιαδήποτε αιτιολογημένη γνώμη, είτε νομική διαδικασία, να κινείται εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να πρέπει να εναρμονιστούμε. Πόσο μάλλον που έχει αναφερθεί ότι σε άλλες χώρες δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου αυτό το μέτρο», πρόσθεσε.

Ο κ. Βότσης είπε, επίσης, ότι το κόμμα του ζήτησε στοιχεία και θα τα έχει πριν καταλήξουν στην τελική τους τοποθέτηση.

«Είναι θετικό και το χαιρετίζουμε ότι μειώνονται μόνιμα 50% τα μεταβιβαστικά τέλη και αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση μέτρων και αναμένουμε τις απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα, τα οποία έχουμε υποβάλει, για να καταλήξουμε στην τελική θέση του ΔΗΚΟ ως επίσης και θα προβληματιστούμε κατά πόσο το τέλος θα είναι ενιαίο ή θα είναι κλιμακωτό. Όλα αυτά μετά τις απαντήσεις στα ερωτήματα μας, που θα δοθούν την ερχόμενη Δευτέρα και θα είμαστε έτοιμοι ως ΔΗΚΟ να τοποθετηθούμε και επί του θέματος», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δε συμφωνούν στην εισήγηση της Κυβέρνησης για οριζόντια φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας.

«Εμείς υποστηρίζουμε την κλιμακωτή φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας γιατί όπως προνοείται από το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης αυτοί που θα επωφεληθούν μεγάλα ποσά θα είναι κυρίως οι κάτοχοι μεγάλης αξίας περιουσιών και ιδιαίτερα κερδοφόρων μονάδων, ιδιοκτησίας όπως είναι τα ξενοδοχεία. Εμείς υποστηρίζουμε την μείωση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας αλλά αυτή η μείωση να είναι στοχευμένη κατά τρόπο που να στηρίζει συγκεκριμένες πολιτικές ανάπτυξης , όπως για παράδειγμα θεωρούμε ότι είναι καιρός να μειωθεί η φορολογία της ακίνητης περιουσίας, που είναι δεσμευμένη για αναπτυξιακά έργα, περιουσίας η οποία έχει περιοριστεί το δικαίωμα ανάπτυξης όπως είναι οι περιοχές Natura και άλλες ζώνες προστασίας και περιοχές οι οποίες χρησιμοποιούνται συστηματικά για την γεωργική ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι είναι καιρός να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που είναι ο τομέας της γεωργίας και να σταματήσει αυτή η συνεχής στήριξη συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων όπως είναι ο τριτογενής τομέας.

«Προωθείται ξανά η ανάπτυξη εκείνων των δραστηριοτήτων οι οποίες αποδείχτηκαν ευάλωτες στην οικονομική κρίση. Πρέπει η φορολογία της ακίνητης περιουσίας να είναι εργαλείο ανάπτυξης και να είναι σωστά στοχευμένο, γι΄ αυτό εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει υπάρξει μείωση του συνολικού ποσού της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας αλλά αυτή η μείωση πρέπει να είναι στοχευμένη, να παραμένει το καθεστώς της κλιμακωτής φορολογίας, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για περισσότερους ιδιοκτήτες γης παρά λίγους και συγκεκριμένους, επώνυμους και υποστηριχτές της παρούσας Κυβέρνησης», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy