Προβληματισμός ΑΚΕΛ για τις δηλώσεις Άϊντα

Σε δηλώσεις του,  το  μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου αναφέρει οτι η χθεσινή συνέντευξη του στο ΡΙΚ ο κ. Άιντε διευκρίνισε ότι δεν προτείνει συνδιαχείριση του θέματος των υδρογονανθράκων από τώρα, αλλά σύσταση ομάδας σοφών και από τις δύο κοινότητες για να συζητήσουν τη μελλοντική διαχείριση. Προσθέτει οτι ο κ. Αϊντα αναγνώρισε ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό και ότι σύμφωνα με αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Αναφέρθηκε και στις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και Χριστόφια – Έρογλου σύμφωνα με τις οποίες το θέμα των υδρογονανθράκων θα αποτελεί ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Τόνισε επίσης την ανάγκη αποκλιμάκωσης έτσι που να μπορέσει να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Όλα αυτά είναι σωστές θέσεις.

Παράλληλα όμως, όπως δήλωσε ο κ.Στεφάνου, εκφράστηκαν όμως και απόψεις από τον κ. Άιντε με τις οποίες δεν μπορούμε παρά να διαφωνήσουμε. Αναφερόμαστε στην  υποβάθμιση του γεγονότος ότι η αναστολή της διαπραγματευτικής διαδικασίας αποφασίστηκε λόγω των προκλητικών τουρκικών ενεργειών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και το πιο σημαντικό, ο κ. Άιντε υπογράμμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά λαμβάνει αποφάσεις που θα έχουν μελλοντικές επιπτώσεις. Παραγνωρίζει το γεγονός ότι αυτές τις αποφάσεις δεν τις λαμβάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Δεν είναι δυνατό ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ να απαιτεί από την Κυπριακή Δημοκρατία απεμπόληση άσκησης κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αυτό είναι πρωτάκουστο και ποτέ στο παρελθόν δεν μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο από τον ΟΗΕ.

Οι συγκλίσεις στις οποίες ο ίδιος ο κ. Άιντε έκανε αναφορά αντιμετωπίζουν σφαιρικά το ζήτημα του φυσικού αερίου σε περίπτωση λύσης. Αφού ισχύουν αυτές οι συγκλίσεις, τότε η ομάδα σοφών που προτείνει για να συζητά αποκλειστικά θέματα διαχείρισης μετά τη λύση, είναι αχρείαστη.

Οι πιο πάνω θέσεις του κ. Άιντε πρέπει να προβληματίσουν, συνέχισε, ανησυχεί κανείς γι΄αυτή την κατάσταση; Τι λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να αναλάβουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy