Ψάχνεται για μείωση επιτοκίων και στα στεγαστικά

Το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων και σε στεγαστικά δάνεια, αναλόγως της απόδοσης των πρόσφατων πρωτοβουλιών σε φοιτητικά και αγροτικά δάνεια, εξετάζει ο Συνεργατισμός, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπείας του Συνεργατισμού, Νικόλας Χατζηγιάννης.

Ο Συνεργατισμός είχε ανακοινώσει πρόσφατα μειώσεις επιτοκίων σε φοιτητικά και σε αγροτικά δάνεια, παραχωρώντας ταυτόχρονα μείωση επιτοκίων ως κίνητρο για επίτευξη αναδιαρθρώσεων.

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε στα φοιτητικά και στα αγροτικά και εξετάζουμε διάφορες ανάλογες κινήσεις», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με αφορμή συνάντηση που είχε σήμερα με τους επικεφαλής της Τρόικας, με τους οποίους συζήτησε όλα τα τρέχοντα ζητήματα, αλλά και την πορεία του Συνεργατισμού.

«Έχει αναπτύξει μια δυναμική ο Συνεργατισμός και όλα αυτά τα οποία ειπώθηκαν δείχνουν και φανέρωσαν ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων», πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιάννης.

Σε σχέση με το γενικότερο θέμα της μείωσης των επιτοκίων, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ο Συνεργατισμός παρουσίασε τη δική του θέση ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την πορεία των αναδιαρθρώσεων, αλλά και των καταθέσεων.

Ερωτηθείς για το φλέγον θέμα των αναδιαρθρώσεων, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ο Συνεργατισμός προχώρησε σε ένα ριζικό οργανωτικό ανασχεδιασμό, που έρχεται να αντιμετωπίσει κάποια θέματα που υπήρξαν στις αναδιαρθρώσεις.

«Ήδη βλέπουμε επιτάχυνση στους ρυθμούς, έχουμε αναλάβει κάποιες δράσεις και πρωτοβουλίες εσωτερικά για να μπορέσουμε, θα έλεγα, να προσελκύσουμε αλλά και να εξυπηρετήσουμε όλους τους πολίτες που θέλουν να κάνουν αναδιαρθρώσεις, καθώς και να τους δώσουμε κάποια κίνητρα, όπως κάναμε με τη μείωση των επιτοκίων στα φοιτητικά και στα αγροτικά», είπε.

Χαρακτηρίζοντας τις αναδιαρθρώσεις ως μια «μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα προσπάθεια», ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι «υπάρχουν όλα τα στοιχεία εκεί, η βελτίωση φαίνεται, χρειάζεται φυσικά να κάνουμε πολύ περισσότερα, έχουμε πλέον καθαρή εικόνα για το πού βρισκόμαστε και το πού πρέπει να πάμε».

Εισροή καταθέσεων για τρίτο συνεχόμενο μήνα
——————————-

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννης ανακοίνωσε ότι για τρίτο συνεχόμενο μήνα ο Συνεργατισμός παρουσιάζει ροή καταθέσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά περίπου €300 εκατομμύρια τους τελευταίους τρεις μήνες, χαρακτηρίζοντας την αύξηση αυτή ως «σημείο εμπιστοσύνης».

Επεσήμανε όμως ότι «δεν είναι αυτοσκοπός η προσέλκυση μόνο καθώς αυτές οι καταθέσεις χρειάζονται να διοχετευτούν υπό τη μορφή υγιών χορηγήσεων στην οικονομία και είναι κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι από τα €300 εκατ το σημαντικότερο κομμάτι προήλθε μέσα από το σύστημα, ενώ ένα μικρότερο μέρος προήλθε από χρήματα εκτός του συστήματος, δηλαδή από χρήματα που βρίσκονταν «κάτω από το μαξιλάρι», όπως είπε.

Ερωτηθείς τέλος, είπε, πως με βάση εκτιμήσεις βρίσκονται καταθέσεις ύψους €1 δις εκτός του συστήματος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy