Ψάχνονται για τη βιωσιμότητα του ταμείου ΑΠΕ

Στην ανάγκη εξεύρεσης ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει τη διαχρονική βιωσιμότητα του ταμείου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναφέρθηκαν Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Εμπορίου σε δηλώσεις τους μετά από συνεδρία που ασχολήθηκε με το θέμα.

«Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, ένα μηχανισμό, ο οποίος να φέρνει κονδύλια στο ταμείο για να προχωρά και το πρόγραμμα της ενεργειακής πολιτικής της Κυπριακής πολιτείας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Πρόσθεσε ότι «εκείνο που συζητείται σήμερα είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διαχρονικό που να λειτουργεί πάντοτε όποτε υπάρχουν αυξομειώσεις τιμών καυσίμων, να υπάρχει διαφορετικός τρόπος χρηματοδότησης του ταμείου». Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις και από τους παραγωγούς αλλά και από τους καταναλωτές, δίχως αυτό να σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα πληρώσει περισσότερα από αυτά που επωφελείται από τη μείωση της τιμής των καυσίμων. Ανέφερε ακόμη ότι το θέμα δεν έχει καταλήξει και ότι υπάρχει και το θέμα για το κεφάλαιο των προστίμων για τους ρύπους, που διοχετεύονται στο συγκεκριμένο ταμείο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ακόμα ότι «φαίνεται ότι υπάρχει καλή θέληση από όλους να δημιουργηθεί ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας του ταμείου των ΑΠΕ ώστε να υπάρχει συνεχής χρηματοδότηση της ενεργειακής μας πολιτικής». Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε άλλη συνεδρία, είπε, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι το πρόγραμμα της ενεργειακής πολιτικής να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί ώστε να καλύψουμε τους στόχους μας μέχρι του 2020». Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή για το ταμείο των ΑΠΕ θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

«Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει η εισήγηση του Υπουργείου Ενέργειας για συνεισφορά εκ μέρους των παραγωγών αλλά κυρίως από τους καταναλωτές για κάλυψη του ελλείμματος», ανέφερε σε δηλώσεις του για το θέμα ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα.

Ζήτησε από το Υπουργείο «να μελετήσει ξανά τις εισηγήσεις του έτσι ώστε αν τελικά απαιτηθεί συνεισφορά αυτή να προέρχεται από παραγωγούς με πολύ ψηλή επιδότηση και όχι, βέβαια, από τους καταναλωτές». Ως ΑΚΕΛ, είπε, θεωρούμε ότι είναι ορθή η εκτίμηση της ΡΑΕΚ ότι μέρος των εσόδων από τη δημοπράτηση των ρύπων θα πρέπει να εισρεύσει στο ταμείο ΑΠΕ.

Εξέφρασε «δυσαρέσκεια αλλά κυρίως ανησυχία γιατί εδώ και δύο χρόνια δεν έχει προχωρήσει στην επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης ΑΠΕ και στον καθορισμό νέων στόχων».

Τη θέση ότι μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε αν υπάρξει μια ισομερής κατανομή των αναγκών για τη βιωσιμότητα του ταμείου, εξέφρασε ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν ακουστεί πολύ θετικές εισηγήσεις». Πιστεύουμε, πρόσθεσε, «ότι μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή ούτως ώστε να υπάρχει μια ισομερής κατανομή». Η Κυβέρνηση, συμπλήρωσε, «θα πρέπει να λάβει υπόψη όλα όσα έχουν προταθεί».

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι είναι μόνιμη η έγνοια του Κινήματος για στήριξη του ταμείου των ΑΠΕ ως εργαλείο που θα τροφοδοτεί την πράσινη ανάπτυξη. Είπε ακόμη ότι «η πρόταση που έφερε μπροστά μας η Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έχει τον καλό σκοπό στήριξης του ταμείου, έχει λανθασμένη κατεύθυνση».

Αντί, πρόσθεσε, να στραφεί προς την πηγή των εισπράξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη δημοπράτηση των ρύπων, στρέφεται προς τον καταναλωτή. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να φορολογηθούν οι μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ αλλά αυτή η φορολογία να είναι ισοζυγισμένη και να μην φορολογηθούν τα νοικοκυριά, είπε.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Κώστας Σιαμμάς ανέφερε ότι ακόμη και τα ελλείμματα να καλύπτονταν μόνο από τους καταναλωτές, «η επιβάρυνση κατά τη γνώμη μας δεν θα ήταν οδυνηρή».

Αναφερόμενος στην πρόταση του Υπουργείου να υπάρξει κατανομή στο αυξημένο κόστος για το ταμείο μεταξύ των καταναλωτών και των παραγωγών, είπε ότι «εκ πρώτης όψεως θεωρούμε ότι κινείται προς την κατεύθυνση αλλά πρέπει να περιληφθούν και έσοδα από το ταμείο εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, γνωστό ως ταμείο ρύπων και επίσης να γίνει μια ολοκληρωμένη ανάλυση που να καλύπτει τους υποχρεωτικούς στόχους ΑΠΕ του κράτους μέχρι το 2020, ούτως ώστε να μην διαταραχθεί το επενδυτικό κλίμα των υποψηφίων επενδυτών ούτε να επηρεαστεί αρνητικά η βιωσιμότητα των υφιστάμενων έργων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΑΠΕ Γιώργος Γεωργίου προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη φορολόγηση παραγωγών ΑΠΕ μπορεί να δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο στις επενδύσεις ΑΠΕ που προγραμματίζονται.

Αν αποφασιστεί η επιβολή της όποιας φορολογίας, ανέφερε, θα πρέπει να εξευρεθεί δίκαιος τρόπος επιβολής της που θα βασίζεται στην κερδοφορία και όχι στις κιλοβατώρες παραγωγής της κάθε εταιρείας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy