Ψαλιδίστηκε η διαφορά

Η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά κάλυψε το χαμένο έδαφος.

Ψαλιδίστηκε η διαφορά που χώριζε τον Νικόλα Παπαδόπουλο από τον Σταύρο Μαλά σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση κάλπης του ΡΙΚ. Στον α’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών με την αδιευκρίνιστη ψήφο οι υποψήφιοι λαμβάνουν: Νίκος Αναστασιάδης 27%, Σταύρος Μαλάς 13,5%, Νικόλας Παπαδόπουλος 13,5%, Χρίστος Χρίστου 4%, Γιώργος Λιλλήκας 2%, Φοίβος Μαυροβούνιος 1% και άλλος 0,5%. Ένα ποσοστό 21,5% φαίνεται να μην έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει, ενώ ένα 10% δηλώνει ότι θα απέχει και ένα 7% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Με βάση τη διευκρινισμένη ψήφο (προκύπτει μετά από ανάλυση των δημοσκόπων για το τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι που δεν τάσσονται υπέρ κάποιου υποψηφίου) λαμβάνουν: ο Νίκος Αναστασιάδης 44%, ο Σταύρος Μαλάς 22%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 22%, ο Χρίστος Χρίστου 7% και ο Γιώργος Λιλλήκας 3%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μέτρηση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων κατά κόμμα από το οποίο προέρχονται. Σε σχέση με τα ποσοστά των κομμάτων στις βουλευτικές του 2016 ο ΔΗΣΥ έχει ένα ποσοστό 9% αναποφάσιστων, το ΑΚΕΛ 11%, το ΔΗΚΟ 20%, Η ΕΔΕΚ 10%, η Συμμαχία Πολιτών 31%, το Κίνημα Αλληλεγγύη 30%, το ΕΛΑΜ 9% και το Κίνημα Οικολόγων έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ύψους 47%.

Φαίνεται ακόμα πως το Κυπριακό ανέβηκε στην ατζέντα των σημαντικότερων θεμάτων για το κοινό σε σχέση με τις Προεδρικές του 2013. Πιο αναλυτικά τα σημαντικά θέματα είναι η Οικονομία με 36%, το Κυπριακό με 27%, η ανεργία παραμένει υψηλά με 15%, τα κοινωνικά θέματα 9%, τα ζητήματα διακυβέρνησης και του κράτους 9%.

Αρνητικά τα συναισθήματα του κοινού

Σημαντικό στοιχείο είναι και τα συναισθήματα των ψηφοφόρων με βάση την παρούσα κατάσταση. Μόνο ένα 11% εκφράζει ελπίδα για το μέλλον. Τα αρνητικά συναισθήματα έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία: 25% απογοήτευση, 20% ανησυχία/άγχος, 15% οργή/αγανάκτηση, λύπη 7% κ.λπ.. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου στο β’ γύρο απέναντι στον Ν. Αναστασιάδη ο Σταύρος Μαλάς λαμβάνει 22% και ο Νικόλας Παπαδόπουλος 25%.

Με δεδομένο ότι η υποψηφιότητα Σ. Μαλά ξεκίνησε την εκστρατεία πριν ένα με δύο μήνες, ενώ του Νικόλα Παπαδόπουλου σχεδόν ένα χρόνο, φαίνεται ότι το κλίμα αντιστρέφεται σταδιακά. Η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου φαίνεται ότι δεν τυγχάνει αποδοχής από τη βάση όλων των κομμάτων που τον στηρίζουν και γι’ αυτό δεν δείχνει ν’ αναπτύσσει δυναμική.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τη δημοσκόπηση κάλπης του ΡΙΚ, ο υποψήφιος που θα καταφέρει τους εναπομείναντες μήνες να εκφράσει τη μεγάλη μερίδα αναποφάσιστων ψηφοφόρων, θα δώσει με αξιώσεις τη μάχη απέναντι στον απερχόμενο Πρόεδρο. Βεβαίως πολλά θα κριθούν τους επόμενους μήνες που θα είναι και οι πιο καθοριστικοί για τις επιλογές του κοινού.

Η δημοσκόπηση έγινε με δείγμα 1.010 άτομα από την εταιρεία CYMAR και παρουσιάστηκε από τη Γενική Διευθύντρια της εταιρείας Ελένη Μαραγκού σε συνεργασία με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΡΙΚ, Γιάννη Μαυρή.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy