Ψαρεύουν σε θολά νερά

Της Ελένης Μαύρου

«Η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της πατρίδας μας… Βεβαίως συμφωνεί και ο υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου (ο Νικόλας Παπαδόπουλος) με τη θέση αυτή».

Αυτό υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Μ. Σιζόπουλος. Τον ακούσαμε όλοι. Ξεκάθαρα.

Ο υποψήφιος όμως που στηρίζει και ο οποίος διεκδικεί την προεδρία του κράτους -ο Νικόλας Παπαδόπουλος- χρειάστηκε 3 μέρες για να ψελλίσει ότι οι όποιες αντιδράσεις δεν είναι παρά «αισχρές διαστρεβλώσεις»!

Τρεις γραμμές όλες κι όλες είναι η δήλωση του Μ. Σιζόπουλου. Πού χωρεί διαστρέβλωση;

Αν ο Ν. Παπαδόπουλος δεν θέλει «παρερμηνείες» των θέσεών του, ας μιλήσει επιτέλους ξεκάθαρα για τη μορφή λύσης του Κυπριακού την οποία επιδιώκει. Και όχι να κρύβεται πίσω από αόριστες αναφορές για το «σωστό περιεχόμενο» της λύσης, σάμπως και το πολιτειακό πλαίσιο της λύσης δεν έχει καμιά σημασία.

Στη λεγόμενη νέα στρατηγική του (ένα συνονθύλευμα παλιών και αποτυχημένων συνταγών), αποφεύγει να αναφερθεί στη λύση ΔΔΟ, την οποία στήριξαν όλοι ανεξαιρέτως οι ΠτΔ (μαζί και οι Σπύρος Κυπριανού και Τάσσος Παπαδόπουλος) και την οποία το ΔΗΚΟ επαναβεβαίωσε ως την επιδιωκόμενη μορφή λύσης σε καταστατικό συνέδριό του τον Μάιο του 2013.

Αποφεύγει ακόμα και να εξηγήσει τα βασικά – πώς θα απορρίψει τις παραμέτρους του ΟΗΕ για συνέχιση των συνομιλιών, χωρίς να ανοίξει την ίδια ώρα διάπλατα το δρόμο στην Τουρκία για να υλοποιήσει ανενόχλητη το PlanB της για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

Όλοι καταλαβαίνουν βεβαίως τη δυσκολία του Ν. Παπαδόπουλου. Χάριν της εξουσίας, έχει συμπράξει με κόμματα με διαφορετικές θέσεις στο Κυπριακό και προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ τους.

Την ίδια ώρα, ο Ν. Αναστασιάδης, κάτω από το βάρος των επικρίσεων που δέχεται για το ρόλο του στο αδιέξοδο του Κραν Μοντανά, ανακοίνωσε προχθές, ως πυροτέχνημα, ότι υπέβαλε πρόταση στον ΓΓ του ΟΗΕ για «διπλωματία του πήγαινε-έλα», ώστε να μπορέσει ο Αντόνιο Γκουτέρες να αξιολογήσει αν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Να τον πιστέψουμε; Η προϊστορία του δεν τον βοηθά. Άστε που φυσιολογικά διερωτάται κάποιος: στα δέκα μόλις λεπτά που συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, πρόλαβε να υποβάλει και πρόταση; Και γιατί την κρατούσε μυστική, δυο μήνες τώρα; Και γιατί στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο δεν γίνεται καμιά σχετική αναφορά;

Στο Κυπριακό δεν χωρούν υπεκφυγές. Η «νέα στρατηγική» του Ν. Παπαδόπουλου ισοδυναμεί με μια νέα περιπέτεια όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά και για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι δε παλινωδίες του Ν. Αναστασιάδη είχαν ως αποτέλεσμα η Τουρκία, ενώ παραμένει αδιάλλακτη, να φύγει από το Κραν Μοντανά απενοχοποιημένη.

Ο μόνος που ξεκάθαρα και σταράτα κατέθεσε προς το λαό τι θα κάνει την επομένη της εκλογής του είναι ο Σταύρος Μαλάς. Κατάθεσε θέσεις, συγκεκριμένο σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει και κυρίως όραμα για Κύπρο επανενωμένη και ειρηνική. Απέναντι στους Ν. Αναστασιάδη και Ν. Παπαδόπουλο, βρίσκεται ένας άνθρωπος έτοιμος να κτίσει την προοπτική της ειρήνης, συνεπής στο στόχο για ομοσπονδιακή λύση και διαπραγμάτευση στη βάση αρχών.

Αυτές οι προεδρικές εκλογές δεν σηκώνουν αγκρίσματα και μεμψιμοιρίες. Γιατί αφορούν το μέλλον μας και την επιβίωση του τόπου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy