ΠΣΕ: Καταδικάζει τη προσπάθεια Αναστασιάδη για ενίσχυση της στρατιωτικής δραστηριότητας

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), σε σημερινή του ανακοίνωση, καταδικάζει την προσπάθεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη το τελευταίο διάστημα “να ενισχύσει τη στρατιωτική δραστηριότητα της Κύπρου και την εμπλοκή της σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις”.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται «πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη στο πρόσφατο παρελθόν παραχώρησε λιμάνια, αεροδρόμια, έδαφος και το FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας σε στρατιωτικές δυνάμεις άλλων κρατών είτε για πραγματοποίηση ασκήσεων, είτε και για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Σήμερα η κυβέρνηση Αναστασιάδη μεθοδεύει να οδηγήσει την πατρίδα μας σε ακόμα πιο επικίνδυνους δρόμους παραχωρώντας ξανά γη και ύδωρ σε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις».
 
 «Ως ΠΣΕ καταδικάζουμε την απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη να ενισχύσει στρατιωτικά την Κύπρο εντάσσοντας την στον πυλώνα Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) της Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας. Με την ένταξη της στην PESCO, η Κύπρος θα υποχρεούται μέσω του κοινού σχεδιασμού για την ευρωπαϊκή άμυνα α) να δεσμεύει το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες, β) να συμμετέχει σε ασκήσεις και επιδρομές με στρατεύματα, με οπλικά συστήματα και με υποδομές», αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Προστίθεται ακόμα ότι «επιπλέον, καταδικάζουμε τη σύναψη συμφωνίας της κυβέρνησης Αναστασιάδη με τη γαλλική κυβέρνηση για παραχώρηση βάσης του λιμανιού «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί και του αεροδρομίου «Ανδρέας Παπανδρέου» με σκοπό την αξιοποίησή τους για ασκήσεις και επιδρομές. Καταδικάζουμε επίσης, τις συμφωνίες με τη Γαλλία για παραχώρηση οπλισμού στο Λίβανο και τις ΗΠΑ για παραχώρηση οπλισμού στους Κούρδους του Ιράκ. Την ίδια ώρα καταδικάζουμε τη σύναψη συμφωνίας με την κυβέρνηση της Ρωσίας για επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών».
 
«Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αντί να προστατέψει την Κύπρο που τόσο υπέφερε και υποφέρει από τους πολέμους, μετατρέπει την Κύπρο σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο και ορμητήριο πολέμου. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει και να τερματίσει τις επικίνδυνες συμφωνίες και συνεργασίες, οι οποίες οδηγούν την Κύπρο σε επικίνδυνα μονοπάτια και δεν συνάδουν με το στόχο για μια αποστρατικοποιημένη Κύπρο» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy