Ψήφισμα για κατάργηση των εγγυήσεων ενέκρινε η Βουλή

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Με αποχή του ΕΛΑΜ για διαφωνία με την αποστρατικοποίηση του νησιού

Η Βουλή των αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα πού τονίζει ότι τάσσεται υπέρ της κατάργησης ξένων εγγυήσεων και ξένων στρατευμάτων και επεμβατικών δικαιωμάτων στα πλαίσια μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη, ψηφίστηκε από 43 παρόντες βουλευτές, ενώ αποχή τήρησαν 2 βουλευτές του ΕΛΑΜ. Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, ανέφερε ότι για να μπορέσει το κόμμα του να ταχθεί υπέρ του ψηφίσματος, θα έπρεπε να αφαιρεθεί το σημείο 2 που προβλέπει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων «απαιτεί στο ίδιο πλαίσιο, την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, με προοπτική την αποστρατικοποίηση του νησιού».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι το κόμμα του θα στηρίξει το ψήφισμα. Είπε ωστόσο πως είναι θέση αρχής ότι η Βουλή δεν θα πρέπει με ψηφίσματα να τοποθετείται στις διάφορες  πτυχές του Κυπριακού και πως το ΑΚΕΛ δίνει θετική ψήφο στο ψήφισμα αυτό κατ΄ εξαίρεση.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως “επειδή μπαίνουμε στην τελευταία ευθεία για τις προεδρικές, ζητήσαμε να τεθεί στην Ολομέλεια καθώς το ψήφισμα εκκρεμεί από πέρσι τέτοια εποχή”.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης παρατήρησε ότι το ψήφισμα ήταν ενώπιον της Ολομέλειας στις 7 Οκτωβρίου 2016 και το Δεκέμβριο του ιδίου έτους.

Το ψήφισμα μεταξύ άλλων καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να αποκαταστήσει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίζει ότι σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις.

 

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy