Ψηφίστηκαν συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί CYTA και ΑΗΚ, καταψηφίστηκε της ΑΛΚ

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρήστου

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο τους συμπληρωματικούς Προϋπολογισμούς της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και τους τρεις συμπληρωματικούς της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου ενώ καταψήφισε το νομοσχέδιο με τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων Κύπρου.
 
Κατά τη συζήτηση οι Βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων απέδωσαν προεκλογικές σκοπιμότητες στην κατάθεση συμπληρωματικών προϋπολογισμών για να ψηφιστούν στη τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής πριν από τις προεδρικές εκλογές.
 
Ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, που αφορά έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €7.600. .000 για την κάλυψη αναγκών για τις οποίες η αρχική πρόβλεψη κρίθηκε ανεπαρκής, ψηφίστηκε με 25 ψήφους υπέρ, 3 εναντίον  και 19 αποχές.
 
Εκ των τριών συμπληρωματικών Προϋπολογισμών της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, το ένα νομοσχέδιο για συμπληρωματικές πιστώσεις ψηφίστηκε με 36 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον.
Τα άλλα δύο ψηφίστηκαν με 37 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον. Οι ζητούμενες συνολικές συμπληρωματικές πιστώσεις με βάση το ενιαίο κείμενο των  νομοσχεδίων για την ΑΗΚ ανέρχονται στα €44.619.010.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου παρατήρησε ότι τα 7,5 εκ, εκταμιεύονται για αγορά δικαιωμάτων ρύπων, επισημαίνοντας ότι αυτά περιλαμβάνονται σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό που σημαίνει ότι έχουμε ξοδέψει πάνω από 14 εκ. για την αγορά εκπομπών ρύπων. Είπε πως το κόστος πληρώνουν οι καταναλωτές μπροστά στην αδράνεια της Κυβέρνησης να προωθήσει προγράμματα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υπενθύμισε την πρόταση του κόμματος του για φωτοβολταϊκά πάρκα στις ορεινές  και ημιορεινές περιοχές.
 
Ο Προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων Κύπρου καταψηφίστηκε με 21 ψήφους εναντίον, 19 υπέρ και 3 αποχές. Ωστόσο με βάση τη δήλωση του ΑΚΕΛ ότι καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό εκτός από τις διατάξεις που αφορούν μισθούς και επιδόματα των εργαζομένων και τις 19 θετικές ψήφους, εγκρίθηκαν δαπάνες 490.000 για απασχόληση ωρομίσθιου προσωπικού και υπερωρίες.
 
Οι Βουλευτές της αντιπολίτευσης αφού υπενθύμισαν τις επιφυλάξεις τους για την ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού της Λεμεσού σε ιδιώτες, δήλωσαν ότι καταψηφίζουν τον Προϋπολογισμό επειδή  οι δαπάνες για τη δομή και τις  νέες θέσεις που υπάρχουν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό μπορούσαν να αναμένουν να περιληφθούν στον τακτικό προϋπολογισμό της ΑΛΚ που θα συζητηθεί στις αρχές του 2018.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy