Ψηφίστηκε σε νόμο ο Προϋπολογισμός του ΘΟΚ

Μετά από συζήτηση και με 37 ψήφους υπέρ, 5 εναντίον (Μυλωνάς, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ) η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο τον  Προϋπολογισμό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για το 2018, ο οποίος προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €6.853.880 και έσοδα του ίδιου ύψους.
 
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης παρατήρησε ότι το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας και ότι ο ΘΟΚ δεν έπρεπε να παράγει θέατρο, αλλά να περιοριστεί στην κατανομή των χορηγιών και μόνο προς  τα ιδιωτικά θέατρα που παράγουν ότι θέλει ο κόσμος και είναι γεμάτα. Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως «δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί, όταν ένας οργανισμός παρουσιάζει προβλήματα, αλλά πρέπει να αναζητηθούν τρόποι καλύτερης διαχείρισης των κονδυλίων, επιλύοντας τις δυσλειτουργίες.

«Θα πρέπει να αναπτύξουμε την πολιτική πολιτισμού» πρόσθεσε. Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου  παρατήρησε ότι ομοφωνούμε ότι ο πολιτισμός πρέπει να προχωρήσει. Πρόσθεσε ότι ο στόχος όλων να επενδύσουμε στον πολιτισμό, επισημαίνοντας ότι στον πολιτισμό δεν επενδύεις για να συγκεντρώσεις κεφάλαια,  αλλά για να φτιάξεις ανθρώπους.  Υπενθύμισε επίσης την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε πως τα κονδύλια για τον ΘΟΚ είναι μηδαμινά, αποτρέποντας έτσι τον οργανισμό να ανταποκριθεί στο ρόλο και την αποστολή του.  Το τίμημα το πληρώνουν οι συντελεστές του θεάτρου συνέχισε προσθέτοντας ότι το σχέδιο χορηγιών ΘΥΜΕΛΗ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι φορείς που παράγουν θέατρο και έχουν ανάγκη τη στήριξη της πολιτείας.
 
Ο κ. Καυκαλιάς είπε ακόμα ότι απαιτείται άνοιγμα του ΘΟΚ προς την κοινωνία και προς το ερασιτεχνικό θέατρο και το σχολικό θέατρο.
 
Ο Βουλευτής Γιώργος Γεωργίου του ΑΚΕΛ επαρχίας Λάρνακας, παρατήρησε ότι το καλό θέατρο επιβάλλει πολυέξοδες παραγωγές που δεν μπορούν να ανεβάσουν ιδιωτικοί οργανισμοί. Ανέφερε επίσης ότι το θέατρο και ο πολιτισμός πρέπει να μείνουν μακριά από την κατανομή των κονδυλίων «αλά  ΕΕΕ», αλλά να επιχορηγηθούν κατά τρόπο που να στηριχθούν και να παράγουν. 
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι η πολιτεία πρέπει να δείξει μεγάλο ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση του σχολικού και ερασιτεχνικού θέατρου. Πρόσθεσε ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα με τις χορηγίες και το ΘΥΜΕΛΗ,  παρατηρώντας ότι ο ΘΟΚ λειτουργεί ως ιδιώτης και ως φορέας και κατανέμει κονδύλια προς τους  ανταγωνιστές του.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι χορηγίες πρέπει να επιστρέψουν υπό τη διαχείριση των πολιτιστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Ζήτησε επίσης να γίνει πραγματικότητα το Υφυπουργείο Πολιτισμού και να λυθεί το πρόβλημα με το ταμείο συντάξεων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι το κονδύλι για το ΘΥΜΕΛΗ σταυρώθηκε.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε πως ο οργανισμός  διαμοιράζει κονδύλια ενώ παραμένουν νωπές οι μνήμες από την άσκηση πολιτικής και την παράσταση στη Σαλαμίνα για αυτό και η ΕΔΕΚ  θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό του οργανισμού.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την  τελετή εγκατάστασης του εξήγγειλε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής τη δημιουργία Υφυπουργείου. Σε ό,τι αφορά το ΘΥΜΕΛΗ ανέφερε ότι πρέπει να καταλάβουν στο Υπουργείο Παιδείας, ότι ο ΘΟΚ δεν έχει ρόλο στο διαμοιρασμό των κονδυλίων, όχι σε ανταγωνιστές του, αλλά σε συνοδοιπόρους του.

Σημείωσε ότι 142 συμβόλαια με ηθοποιούς για το 2017 είναι θετική εξέλιξη όπως θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι το ΘΟΚ είχε έσοδα 200.000 ευρώ έσοδα από τις περιοδείες  στην Ελλάδα.
 
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι η χορηγία προς ελεύθερα θέατρα, πρέπει να αυξηθεί. Ανέφερε ακόμα ότι υποβλήθηκαν 27 ερωτήσεις κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του οργανισμού, εκτός από αυτή που ρωτούσε γιατί δεν αυξήθηκε το κονδύλι για το ΘΥΜΕΛΗ. Πρόσθεσε πως ο λόγος που δεν απαντήθηκε είναι επειδή ο ΘΟΚ ζητούσε να αυξηθεί και η Κυβέρνηση έλεγε όχι.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς είπε ότι, όπως και ένας βετεράνος θεατράνθρωπος με τον οποίο συνομίλησε,  ντρέπεται για το κατάντημα του ΘΟΚ, στον οποίο ικανοποιούν τους φίλους και την κάστα τους. Πρόσθεσε ότι  θα καταψηφίσει ως συμβολικό μήνυμα δυσαρέσκειας για το κατάντημα του ΘΟΚ, όπως είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy