Ψήστες και σουγλέρ

Το δώρο που έφερε στην νήσο Κύπρο και σε όλους τους κατοίκους της ο Άγιος Βασίλης από παλαιοτάτων χρόνων είναι η φουκού. Ένα μικρό μεταλλικό αντικείμενο επί του οποίου πίπτουν μεταλλικές ράβδοι, οι οποίες διά της καύσεως δημιουργούν συνθήκες ψησίματος εδώδιμου κρέατος και λαχανικών.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα από τα δώρα το οποίο χρησιμοποιήθηκε και εκτιμήθηκε δεόντως από τους κατοίκους της νήσου, οι οποίοι αποδεικνύουν το ταλέντο τους όποτε αλλάζει ο χρόνος, όποτε πλησιάζει το Πάσχα κι άμα έχουμε Σήκωσες, Τσικνοπέμπτες, Καθαροδευτέρες και Δεκαπενταύγουστο.

Τέτοιες μέρες οι σουγλέρ και οι ψήστες κτυπάνε ρέστα ο καθένας με το δικό του στιλ και τα δικά του «μυστικά» στο ψήσιμο και την προμήθεια των πρώτων υλών. Το μεγαλύτερο μυστικό όμως της φουκούς δεν είναι ούτε το κρέας ούτε το τι ουισκάκι θα πιούμε. Είναι η καλή διάθεση και οι κουβέντες του μεζέ. «Για να πετύχει η σούγλα πρέπει να είσαι πουπάνω της τζαι να της μιλάς» είχα πει κάποτε στη στετέ μου, η οποία ουδέποτε ασχολήθηκε με το άθλημα, καθότι συνήθιζε να φουρνίζει για να κόφκει στράτα. Αντιλήφθηκε εν τέλει ότι είχα δίκαιο. Καλή χρονιά σε όλους.

Ζουκ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy