ΠτΔ: Ανάγκη ενότητας για απαλλαγή από την κατοχή

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να επιτευχθεί η απαλλαγή από την κατοχή, απαιτείται καθολική ενότητα μακριά από διχαστικές αναφορές και ρητορικές μίσους, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,

Στο πασχαλινό του μήνυμα προς τον Κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι ήρθε η ώρα «με δημιουργικότητα να αποδείξουμε πόσο αγαπούμε την πατρίδα μας».

Π Πτ εξέφρασε την ελπίδα «τον συνεχιζόμενο Γολγοθά της πατρίδας μας θα διαδεχθεί σύντομα ο τερματισμός της απαράδεκτης κατάστασης και η επικράτηση των αρχών του δικαίου και της ειρήνης προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της χώρας μας».

«Πριν από τέσσερα χρόνια βιώναμε τον Γολγοθά που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Χάριν στις θυσίες του λαού μας, τη συνεργασία Κυβέρνησης – Βουλής και των εκπροσώπων των εργοδοτών και εργαζομένων, κατορθώσαμε όχι μόνο να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης, αλλά και να καταγράφουμε σήμερα τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και όχι μόνο» αναφέρει.

Ο κ. Αναστασιάδης παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι πάρα την πρόοδο και τις συνεχείς αναβαθμίσεις, αλλά και τα εύσημα όπως αποτυπώνονται στις εκθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Eurogroup και άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, «δεν επαναπαυόμαστε. Και δεν επαναπαυόμαστε γιατί γνωρίζουμε πως μπορεί να σημειώσαμε σημαντικά βήματα μπροστά αλλά πολλά απομένουν και περισσότερα πρέπει να πράξουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης που έπληξαν και πλήττουν τις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας, τους άνεργους νέους μας και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες μας».

Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι προς τον πιο πάνω σκοπό θα συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης προκειμένου να διαμορφωθεί ένα στέρεο πλαίσιο βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης. «Μιας ανάπτυξης που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του συνόλου των πολιτών και θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις για μια σύγχρονη πολιτεία αντάξια της ιστορίας του πολιτισμού και της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας» τονίζει.

«Με τη συνέχιση της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσουμε όχι μόνο την αξιοπιστία του κράτους αλλά και την περαιτέρω προώθηση της ανάπτυξης» σημειώνει εξάλλου στο μήνυμά του.

«Με την ίδια σύνεση» προσθέτει «θα διαχειριστούμε και το πρόγραμμα αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας μας με απώτερο στόχο την επιτυχή εκμετάλλευση προς όφελος του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

«Η ευημερία όμως μιας χώρας προϋποθέτει σταθερότητα, ειρήνη και δημιουργική συνεργασία του συνόλου των πολιτών» αναφέρει ο ΠτΔ. «Και σίγουρα η συνέχιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης δεν προσφέρει ούτε και συμβάλλει στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη γεωγραφική θέση της Κύπρου».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι προς ανατροπή των απαράδεκτων δεδομένων και αποκατάσταση του δικαίου «έχουμε με αποφασιστικότητα εμπλακεί από τον Μάιο του 2015 σ’ ένα διάλογο με την ελπίδα πως θέτοντας υπεράνω όλων τα συμφέροντα των Κυπρίων πολιτών θα επιτύχουμε μια συνολική, διαρκή, λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τις βασικές αρχές και αξίες, αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα πορεία του διαλόγου επισημαίνει ότι απέδωσε συγκλίσεις σε σημαντικά κεφάλαια, αλλά ανέδειξε και διαφορές που άπτονται θεμελιωδών αρχών για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, όπως θέματα που αφορούν την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα, αλλά και αξιώσεις προς εξυπηρέτηση τρίτων. «Ήταν και παραμένει η θέση μου πως για να πετύχουμε μια αποδεκτή από το λαό λύση θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες που να επιτρέπουν να ζήσουμε σε ένα καλά οργανωμένο, χωρίς δυσλειτουργίες και ανοικτές πληγές ευρωπαϊκό κράτος» προσθέτει.

Ο ίδιος τονίζει ότι σε μια περιοχή αστάθειας, εμπόλεμων συγκρούσεων, προσφυγικών ροών και βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης που μαζί με τα τρομοκρατικά κτυπήματα δημιουργούν ένα ευρύτερο αίσθημα ανασφάλειας, η Κύπρος μέσα από μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική έχει επιτύχει στρατηγικές συνεργασίες με όλα τα γειτονικά κράτη και αναγνωρίζεται σήμερα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. «Μιας σταθερότητας που με την επιθυμητή λύση του κυπριακού θα διευρύνει τις συνεργασίες και θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το ρόλο της Κύπρου αλλά, και τις προοπτικές προκοπής για το σύνολο του κυπριακού λαού» σημειώνει.

Κλείνοντας το μήνυμα του επαναλαμβάνει την ευχή για καλό Πάσχα, «προσβλέποντας στην Ανάσταση που θα φέρει τη Λευτεριά και την ευημερία στην πατρίδα μας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy