ΠτΔ: Ελπίδα η προετοιματία να φέρει πρόοδο

Την ελπίδα ότι η προεργασία που έγινε για τις συνομιλίες στο Κυπριακό θα καταγράψει κατ’ ευχήν πρόοδο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή εγκαινίων του Εργατικού Πάρκου της ΣΕΚ «Μιχαλάκης Ιωάννου» και ερωτηθείς τι να αναμένουμε από την αυριανή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα διαφανεί κατά τη συνάντηση. Θέλω να ελπίζω ότι μια προεργασία που έγινε θα καταγράψει κατ’ ευχήν πρόοδο».

Ερωτηθείς αν αυτή η πρόοδος θα οδηγήσει σε μια νέα Γενεύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «μη βιάζεστε».

Εξ άλλου, μιλώντας σε εκδήλωση της ΣΕΚ, ο ΠτΔ  είπε ότι θέλει να ξεκαθαρίσει προς όλους ότι δεν εργάζεται για την οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι θέλει να στείλει μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους αλλά και προς κάποιους, όπως είπε, που είτε μονίμως ανησυχούν είτε την ίδια ώρα έχουν την εντύπωση πως όταν προβάλλεις αντιστάσεις είναι διότι δεν θέλεις λύση.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, είπε, ότι όπως η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δείξει ευαισθησίες για τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, την ίδια αξίωση και απαίτηση είναι και εκείνοι να επιδείξουν ως προς τις ανησυχίες, τις εύλογες μάλιστα ανησυχίες, των Ελληνοκυπρίων.

«Όταν παρακολουθούμε ιδιαίτερα πολλές φορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντί των δικαίων του κυπριακού λαού να προβάλλονται αξιώσεις τρίτων.

Επιτέλους θα πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι με ένα στόχο: την επανένωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, τη δημιουργία βιώσιμης λύσης και έχει σημασία αυτό που λέω.

Πολλά ακούω να λέγονται από πολλούς και διάφορους. Δεν θα υποκύψω. Είναι υποχρέωση του κάθε ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας να δώσει τη μάχη για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά πρώτιστα εκείνη που εκπροσωπεί, την ελληνοκυπριακή κοινότητα και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τέτοιες πρόνοιες μιας λύσης που την επομένη θα καταρρεύσει.

Είναι με πολλή ανησυχία που παρακολουθώ κάποιους να επείγονται άρον άρον, όχι γιατί ο χρόνος δεν μετρά αλλά να είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τα πάντα γιατί έτσι φημολογείται ή έτσι λέγεται από κάποιους. Δεν θα πω περισσότερα.

Για ένα θα σας διαβεβαιώσω, πως θα συνεχίσω με αποφασιστικότητα να συμμετέχω στον διάλογο προκειμένου να εξευρεθεί αυτό που όλοι επιδιώκουμε: μια λύση που να είναι βιώσιμη, να δίδει διάρκεια, να δίδει προοπτική, να δίδει μέλλον στα παιδιά και στα εγγόνια μας.»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy