ΠτΔ: Γυρίζουμε σελίδα και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία

Οι επίσημες προβλέψεις για την οικονομία κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης το 2016 της τάξης του 1.8%, ενώ για το 2017 η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 2,5%, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την ελπίδα πως “θα υπερβούμε και αυτές τις προβλέψεις”.

Και είναι τότε που προβλέπουμε πως και η σκληρότερη διάσταση της οικονομικής κρίσης, η ανεργία, θα υποχωρήσει σημαντικά, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην 88η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, επισημαίνοντας ότι η περίοδος αυτή συμπίπτει με ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία, που επιβεβαιώνουν πως η χώρα μας προχωρεί μπροστά με σταθερά βήματα.

“Είναι λοιπόν με ιδιαίτερη ικανοποίηση που στα τελευταία δυόμιση χρόνια, μετά την πιο βαθιά και επώδυνη οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα μας, είμαι σε θέση να σας μεταφέρω ένα θετικό μήνυμα: Ότι καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα και ότι η οικονομία, οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση οι συμπολίτες μας μπορούν, βάσιμα πλέον, να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία”, πρόσθεσε.

Αποδείξαμε, είπε ο Πρόεδρος, ότι η πολιτική εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και των άλλων πολιτικών ή μέτρων που λάβαμε, πέραν του προγράμματος, είχε αποτέλεσμα, και δεν οδήγησε την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, όπως κάποιοι διατυμπάνιζαν.

Αντίθετα, σημείωσε, ακολουθήσαμε μια πολιτική που επέτρεψε την επιτυχή ολοκλήρωση και της όγδοης στη σειρά αξιολόγησης από την Τρόικα, η οποία πολύ πιθανόν θα είναι και η τελευταία.

“Αυτή είναι η πολιτική που μας επέτρεψε να ενταχθούμε και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το οποίο μέχρι σήμερα έχουμε αξιοποιήσει περίπου 180 εκ ευρώ, ενώ ήταν η ένταξή μας σε αυτό το πρόγραμμα που συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας, τα οποία βρίσκονται στο ιστορικό χαμηλότερο σημείο τους. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει αυτή η πτωτική τάση με τη σταθερότητα και με την πειθαρχημένη πολιτική που είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε, προκειμένου να πετύχουμε την οριστική απομάκρυνση από κάτι τέτοιο”, πρόσθεσε.

Η διάσταση αυτή, είπε, παραμένει σχετικά – δεν υπονοώ τη δυνατότητα μας για ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας – άγνωστη στο ευρύτερο κοινό, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην διαχείριση των οικονομικών μας δεδομένων καθώς με την ευρύτερη αποτελεσματική διαχείριση του δανειακού μας χαρτοφυλακίου καταφέραμε μέσα στο χρόνο που μας πέρασε να εξοικονομήσουμε 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ από τοκοχρεολύσια.

Με τα κεφάλαια αυτά και άλλα βεβαίως από τον προϋπολογισμό ή από ευρωπαϊκά προγράμματα, συνέχισε, μπορέσαμε να εξαγγείλουμε σειρά έργων σε όλη την Κύπρο, με στόχο την τόνωση της οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

“Σας διαβεβαιώνω ότι ούτε είχα ούτε έχω την πρόθεση να δώσω μια ρόδινη εικόνα. Έχω πλήρη επίγνωση των μεγάλων προβλημάτων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Η ανεργία παραμένει ψηλή. Καταφέραμε όμως να ανακόψουμε μια ξέφρενη πορεία ανόδου που διήρκησε πέντε χρόνια και να τη μετατρέψουμε, αφού τη σταθεροποιήσαμε, σε καθοδική. Τους τελευταίους μήνες η ανεργία αποκλιμακώνεται σταθερά και σήμερα είμαστε στα επίπεδα του Μαρτίου του 2013 ή και λίγο χαμηλότερα”, πρόσθεσε.

Η οικονομία, είπε, συνεχίζει να αντιμετωπίζει το μεγάλο βάρος των μη εξυπηρετουμένων δανείων, ένα βάρος το οποίο κληρονομήσαμε μετά από μια κακή και ανεξέλεγκτη τραπεζική πρακτική του άκρατου δανεισμού που διήρκησε δεκαετίες. Πλέον όμως, σημείωσε, υπάρχουν τα εργαλεία και οι νομοθεσίες που υποβοηθούν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων τα οποία και άρχισαν σιγά σιγά να τυγχάνουν αξιοποίησης, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να βλέπουμε σχετική βελτίωση και αυτό ια διαφανεί εντός των επόμενων δυο – τριών μηνών.

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της, είπε ο ΠτΔ, θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις δανείων στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου, ενώ αυτό που πραγματικά θα βοηθήσει την μείωση τους είναι η επαναφορά της οικονομίας σε μια τροχιά μόνιμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αυριανή μου συνάντηση με τις συστημικές τράπεζες, ανέφερε.

Αναγνωρίζουμε, σημείωσε, ότι η οικονομία συνεχίζει να υποφέρει από σωρεία διαρθρωτικών προβλημάτων και ότι η ανάπτυξη, για να έχει διάρκεια, θα πρέπει να στηριχθεί σε πιο στέρεες και πιο υγιείς βάσεις απ’ ότι σήμερα.

“Έχουμε θέσει ως στόχο να αλλάξουμε όλο το πλαίσιο που διέπει την ανάπτυξη. Αυτό δεν θα είναι μια μηχανική διαδικασία. Θα είναι το αποτέλεσμα μιας κοπιώδους προσπάθειας για να καταστεί η χώρα μας ελκυστική στις επενδύσεις, ξένες και ντόπιες. Η φιλοσοφία της πολιτικής μας είναι η απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Αν δεν έλθουν, ή αν δεν μείνουν οι επιχειρήσεις και οι επενδύσεις στην Κύπρο θα πάνε αλλού μαζί με τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν”, πρόσθεσε.

Οι επενδύσεις, συνέχισε, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως το σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το φορολογικό καθεστώς, το ικανό ανθρώπινο δυναμικό, τη γεωγραφική θέση της χώρας, το σύστημα επικοινωνιών, τις συνθήκες ζωής και άλλα – όλα αυτά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η πατρίδα μας έναντι άλλων ανταγωνιστικών κρατών και έχουμε υποχρέωση να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρον.

Για να επιτύχουμε όμως, ανέφερε, πέρα από τα πλεονεκτήματα, πρέπει να διαγνώσουμε, να αναγνωρίσουμε, και να επιλύσουμε και τα προβλήματα. Όπως καταδεικνύουν και διεθνείς μελέτες, είπε ο Πρόεδρος, η Κύπρος μειονεκτεί σε ό,τι αφορά το δομικό και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το φάσμα της ανάπτυξης. Υστερεί, δυστυχώς, σε σημαντικούς δείκτες που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και την «ευκολία» του «επιχειρείν».

Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα, σημείωσε, έχουμε προωθήσει σημαντικές ρυθμίσεις που έφεραν αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας, η Κύπρος έχει ανεβεί στην κατάταξη για το επιχειρηματικό περιβάλλον κατά 13 θέσεις, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα χώρες που έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην προσέλκυση επενδύσεων, επεσήμανε.

“Δεν πανηγυρίζουμε – και το υπογραμμίζω αυτό – και δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή τη θέση. Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να κατατάσσεται πολύ πιο ψηλά. Και είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που βρίσκονται σε εξέλιξη και τροχιά η υλοποίηση σειράς σημαντικών και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που αφορούν τη βελτίωση του ρυθμιστικού και του κανονιστικού πλαισίου σημαντικών τομέων της οικονομίας, τη διευκόλυνση της αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων, καθώς και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων”, πρόσθεσε.

Οι δράσεις που προωθούνται, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αντιμετωπίζουν μια σειρά αδυναμιών και στρεβλώσεων της κυπριακής οικονομίας, για τις οποίες χρόνια μιλούσαμε αλλά δεν αντιμετωπίζαμε κατά τρόπο πρακτικό, και συμβάλλουν την ίδια ώρα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη βελτίωση των συνθηκών της πραγματικής οικονομίας.

Δυστυχώς, σημείωσε,δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτείται χρόνος, εμπειρογνωμοσύνη, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, μακράν κάθε λαϊκισμού.

Είπε πως πρόσφατα, μέσα και από την ενεργή συνεισφορά της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, η Προεδρία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, έχει διαμορφώσει για πρώτη φορά την Εθνική Δήλωση Πολιτικής για την Επιχειρηματικότητα, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά συγκεκριμένων δράσεων – Δράσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για στήριξη της επιχειρηματικότητας, την καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ενδυνάμωση του υφιστάμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, θα έχει και ο νέος προϋπολογισμός για το 2016 που συζητείται αυτή την ώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. “Για πρώτη φορά εδώ και καιρό, οι αναπτυξιακές δαπάνες αυξάνονται – δεν λέω αλματωδώς – αλλά έστω και κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες, γεγονός που αποτελεί την επί πλέον συνδρομή του κράτους στην πορεία δημιουργίας αναπτυξιακών συνθηκών”, πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα σήμερα, είπε ο Πρόεδρος, η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και των παράπλευρων υπηρεσιών και βιομηχανιών. Σημείωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις που θα ενισχύουν αυτή την προοπτική, αφού είμαστε σε διαρκή διάλογο τόσο με τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας και τις ενεργειακές της προοπτικές, όσο και με τις γειτονικές μας χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε περισσότερο από στενά.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού είπε πως “σε μερικές ημέρες ολοκληρώνουμε ένα κύκλο εντατικών διαπραγματεύσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί”.

Έχουμε βάλει στο τραπέζι, ανέφερε, όλες τις πτυχές του Κυπριακού και ευελπιστώ πως θα έχουμε την δυνατότητα σύντομα να έχουμε σαφέστερη εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων.

“Ωστόσο παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος – παρά τις δυσκολίες- αφού θεωρώ πως υπάρχει αυτή την περίοδο μία καλή ευκαιρία για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τα πλεονεκτήματα από τη μια επίλυση του εθνικού μας προβλήματος που εδώ και 41 χρόνια προκαλεί προβλήματα και στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, και στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες και στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους”, σημείωσε.

Αυτό που θέτουμε ως στόχο, είπε, είναι να εξευρεθεί μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. “Το έχω πολλές φορές επαναλάβει, που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, που θα είναι μια λύση στα πλαίσια των αρχών και αξιών της ΕΕ, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των πολιτών της Κύπρου, που θα δημιουργεί τις προοπτικές για ένα σύγχρονο κράτους, που θα διασφαλίζει την ειρήνη, την προοπτική και των μέλλων των συμπολιτών μας, ανεξάρτητα αν είναι Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι”, κατέληξε.
ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy