ΠτΔ: Υπάρχουν ακόμα προϋποθέσεις για λύση

Προϋποθέσεις για κατάληξη σε συμφωνία στο Κυπριακό υπάρχουν ακόμα και τώρα, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την παρούσα κατάσταση της ακινησίας στην «έλλειψη πολιτικής βούλησης από την τουρκική πλευρά», που προέβαλε «νέες απαιτήσεις» και ουσιαστικά «προκάλεσε έμφραγμα» στη διαπραγματευτική διαδικασία.

«Η παρούσα κατάσταση των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Real News, και στάθηκε ιδιαίτερα στη μη αποφασιστικότητα της Άγκυρας, «ενδεχομένως λόγω εσωτερικών παραγόντων, ενδεχομένως και λόγω αδυναμίας επιχειρημάτων και θέσεων»,  να αντιμετωπίσει θετικά τα λεγόμενα «ευαίσθητα θέματα» των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

«Εμείς έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση  που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, χωρίς να απαιτείται παρουσία τουρκικού στρατού, εγγυητικών ή επεμβατικών δικαιωμάτων της όποιας τρίτης χώρας», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας την πάγια, όπως είπε, θέση της Δημοκρατίας, που είναι «η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και η κατάργηση των εγγυήσεων».

`Οπως τόνισε «η πιο αποτελεσματική εγγύηση για την ασφάλεια της Κύπρου είναι οι πρόνοιες της ίδιας της λύσης και η ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έμφραγμα που όπως είπε προκάλεσε η Τουρκία στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, οφείλεται στην ξαφνική  απαίτησή της να ισχύσουν στην ενοποιημένη, μετά τη λύση, Κύπρο, οι τέσσερις ελευθερίες των πολιτών της ΕΕ και για εκείνους εκ Τουρκίας.

«Να δοθούν οι τέσσερις ελευθερίες σε 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες έναντι ενός πληθυσμού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που μόλις υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποκλείοντας μάλιστα κάθε ενδεχόμενο να διαβουλευτεί η Άγκυρα κατ’ ευθείαν με τις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό.

Στη συνέντευξη στη Real News ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να έχει «την καλή διάθεση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε”, σημειώνοντας πως “περιμένουμε την επιστροφή της τουρκικής πλευράς ώστε να ξεκινήσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση για τα θέματα διαφωνίας και διαφορετικής αντίληψης που έχουμε».

Εξάλλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, ενόψει του κρίσιμου για αυτόν δημοψηφίσματος του ερχόμενου Απριλίου, να κλιμακώσει την επιθετική του τακτική τόσο στο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να αποφύγει τυχόν εσωτερικές διαφωνίες και αντιδράσεις που θα του
στερούσαν ψήφους», και σημείωσε ότι «όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα οριακό δημοψήφισμα».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο», συμπλήρωσε, «μόλις πριν λίγες μέρες είδαμε τον Τούρκο Πρωθυπουργό να κάνει το σήμα των Γκρίζων Λύκων μέσα στο Κοινοβούλιο, και αντιλαμβάνεστε τη σημασία της εθνικιστικής ψήφου, και πως αυτή επηρεάζει την τουρκική πολιτική σε όλα τα επίπεδα».

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει «για το καλύτερο δυνατόν για την πατρίδα μου, με πυξίδα την αρχή μου να είμαι ωφέλιμος και όχι αρεστός», έχει υποπέσει σε λάθη «από τα οποία όμως διδάσκομαι», όπως είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy