ΠτΔ στο Al Jazeera για Ενέργεια και Κυπριακό

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Εναπόκειται να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέρονται κατά τις έρευνες της ExxonMobil για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο δίκτυο al-Jazeera.

Σε ερώτηση εάν ζήτησε από τις ΗΠΑ οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη για εξασφάλιση των ερευνών, ο πρόεδρος είπε πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί στρατός.

Εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να απόσχει από οποιαδήποτε εχθρική πράξη. «Εμείς κάναμε ότι έπρεπε για να πετύχει το ενεργειακό μας πρόγραμμα», προσέθεσε.

Όσον αφορά το ζήτημα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με τους τουρκοκύπριους, ο πρόεδρος ανέφερε πως «εδώ και τέσσερα χρόνια γίνονται συνομιλίες για επίτευξη λύσης και το θέμα των υδρογονανθράκων δεν βρέθηκε ποτέ στο τραπέζι», το οποίο σημείωσε, είναι ήδη συμφωνημένο.

Διευκρίνισε πως είναι έτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «κάθε φορά που δεν βρίσκεται λύση ο κόσμος απογοητεύεται και η έλλειψη εμπιστοσύνης αυξάνεται».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy