Ραγδαία αύξηση ρευματοκλοπής τα τελευταία χρόνια

Πέραν των 10.000 μετρητών βρέθηκαν παραβιασμένοι το 2017

Την άμεση διερεύνηση των περιπτώσεων που αναφέρονται από τους καταγραφείς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δημιουργούν υπόνοιες για κλοπή ώστε έγκαιρα να εντοπίζονται οι περιπτώσεις ρευματοκλοπής, εισηγείται η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα σε ειδική έκθεση για το 2017 της ΑΗΚ ο Γενικός Ελεγκτής κάνει αναφορά μεταξύ άλλων στην προστασία του Εισοδήματος της Αρχής. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της Αρχής, κατά το 2017, διερευνήθηκαν, κατόπιν αναφορών καταγραφέων μετρητών, 13.566 μετρητές, από τους οποίους 10.135 βρέθηκαν παραβιασμένοι, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα προς διερεύνηση 8.509 περιπτώσεις παράνομων επεμβάσεων. Για 918 μετρητές (ποσοστό 9%) στοιχειοθετήθηκε υποκλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως προκύπτει παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ρευματοκλοπής κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2007 στοιχειοθετήθηκαν μόλις 166 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, για τις οποίες η αξία της κλαπείσας ενέργειας ανερχόταν σε €9.857 σε σύγκριση με 918 περιπτώσεις το 2017, για τις οποίες η αξία της κλαπείσας ενέργειας ανερχόταν σε €152.847 (αύξηση 453% και 1.450%, αντίστοιχα).

Στην έκθεση σημειώνεται ότι κατά το 2017 χρεώθηκε και εισπράχθηκε συνολικό ποσό ύψους €654.320 αναφορικά με διάφορες περιπτώσεις παράνομων επεμβάσεων. Χαρακτηριστική περίπτωση όπως αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής Υποστατικού, που ενώ είχε παρουσιάσει σε ορισμένες περιόδους απότομη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς αυτή να εντοπιστεί, να διερευνηθεί και να αντιμετωπιστεί από την Αρχή, αποτελεί εταιρεία. Αναφέρεται σχετικά ότι, κατόπιν διερεύνησης, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε παραβίαση/επέμβαση στη συνδεσμολογία της μετρητικής διάταξης, για την οποία ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Μετά από υπολογισμούς της μη καταγραφείσας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η Αρχή απαίτησε ποσό ύψους €630.515, το οποίο αμφισβητήθηκε από τους δικηγόρους της εταιρείας και κατόπιν διαπραγμάτευσης καταβλήθηκε από την εταιρεία ποσό ύψους €423.792 πλέον ΦΠΑ, με αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος από την Αρχή. Επίσης, αναφέρεται ως ενδεικτικό παράδειγμα η περίπτωση συγκεκριμένου ατόμου για το οποίο διαπιστώθηκε παράνομη επέμβαση στον εξοπλισμό της Αρχής και κλοπή, και εκκρεμεί αγωγή εναντίον του για καταβολή του οφειλόμενου ποσού ύψους €21.460.

Εκτός από την άμεση διερεύνηση των περιπτώσεων ώστε να αντιμετωπιστεί η ρευματοκλοπή η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται όπως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελευταίους μήνες παρακολουθείται, από ειδικά κλιμάκια που θα συσταθούν, μέσω γραφικών παραστάσεων, έτσι ώστε να είναι εφικτός ο εντοπισμός απότομων μειώσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και ακολούθως η διερεύνηση και η αντιμετώπισή τους, με απώτερο στόχο την προστασία του εισοδήματος της Αρχής. Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής ανέφερε από την πλευρά του ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να διερευνώνται οι ύποπτες περιπτώσεις το συντομότερο δυνατόν. Όσον αφορά την εισήγηση για τη σύσταση κλιμακίων για την παρακολούθηση απότομων μειώσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η ΑΗΚ ανέφερε ότι αυτό γίνεται μέσα από αναφορές που εκδίδονται από το Λογιστικό Πρόγραμμα CC&B.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy