Ρατσιστική οργή στη Βρετανία μετά το Brexit

Ρατσιστικά  ένστικτα φαίνεται ότι απελευθέρωσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, όπως δείχνουν περιστατικά που σημειώθηκαν στην βρετανική επικράτεια και που είναι κατά 57% περισσότερα απ’ ότι πριν την απόφαση για Brexit.

Πολίτες εξιστορούν στα social media πολλά ξενοφοβικά επεισόδια, όπως προσβολές ή νταηλίκια, μέχρι και την προσπάθεια κάποιων να βγάλουν το τουρμπάνι που φορούσε Ινδός πολίτης.

Mια σύμβουλος ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την Πολωνία περίμενε με τον γιό της σε ένα σούπερ μάρκετ στο Gloucester την Παρασκευή το βράδυ όταν είδε έναν άνδρα να τρέχει προς το μέρος της και να φωνάζει σε όλους, αν ήταν Άγγλοι. “Τώρα εδώ είναι Αγγλία, οι αλλοδαποί έχουν 48 ώρες για να φύγουν! Ποιος είναι ένας ξένος εδώ; είσαι ισπανός; ιταλός; ρουμάνος;», φώναζε ο άνδρας.

 Το πιο ανησυχητικό περιστατικό συνέβη όμως σε σχολείο στο Huntingdon, μια ήσυχη πόλη 23.000 κατοίκων, μια ώρα από το Λονδίνο με το τρένο, με μια μεγάλη πολωνική κοινότητα 10.000 ανθρώπων στην περιοχή. Στην πόλη αυτή όπου θριάμβευσε το Brexit, κάποιοι τοποθέτησαν αφίσες την Παρασκευή το βράδυ με τη φράση, στα αγγλικά και τα πολωνικά «Όχι πια στα πολωνικά παράσιτα της ΕΕ.”. Δεκάδες πολωνοί της κοινότητας έλαβαν και απειλητικές επιστολές στα γραμματοκιβώτια τους. «Ανησυχούμε αλλά το αγνοούμε, είναι απλά ηλίθιοι», είπε ένας από τους κατοίκους, ο Daniel Guz, 40 ετών.

Για αυτές τις ρατσιστικές ενέργειες υπήρξε ενημέρωση της πολωνικής κυβέρνησης η οποία με τη σειρά της διαμαρτυρήθηκε στον Βρετανό Πρωθυπουργό, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να την προστασία των Πολωνών πολιτών στη χώρα μας.”

Εν τω μεταξύ, στο πολωνικό πολιτιστικό κέντρο στο Hammersmith, στο Λονδίνο, κάποιοι ζωγράφισαν και προσβλητικό γκράφιτι ενώ υπήρξε και διαδήλωση κατά των μεταναστών το Σάββατο στο Newcastle από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Ρατσιστική οργή στη Βρετανία μετά το Brexit

 Ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan , συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον επικεφαλής της αστυνομίας και κάλεσε τους Λονδρέζους να “είναι σε επιφυλακή “εναντίον των ξενοφοβικών επιθέσεων. «Είναι ευθύνη μου να υπερασπιστώ το μεγάλο μίγμα της διαφορετικότητας και της ανοχής του Λονδίνου, ” είπε. Οι Πολωνοί είναι η πρώτη σε πληθυσμό ξένη κοινότητα στην βρετανική πρωτεύουσα.

Με πληροφορίες από την El Pais. lifo.gr 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy