Ρευστό σκηνικό ενόψει εκλογών στη Γαλλία

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η Γαλλία το Σάββατο, την παραμονή της πιο απρόβλεπτης προεδρικής εκλογικής αναμέτρησης εδώ και δεκαετίες, η οποία θα λάβει χώρα κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας μετά από την τρομοκρατική επίθεση την Πέμπτη στα Ηλύσια Πεδία που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επίθεση της Πέμπτης έχει φέρει στο προσκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει επαρκής ασφάλεια μετά από εννιά μήνες σχετικής ηρεμίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επίθεση της Πέμπτης μπορεί να επηρεάσει την κούρσα των τεσσάρων μεταξύ της ηγέτιδας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν, του συντηρητικού Φρανουά Φιγιόν και του υποστηριζόμενου από το κομμουνιστικό κόμμα Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Αυτοί που θα πάρουν τις πρώτες δύο θέσεις στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής θα συνεχίσουν στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου.

Οι αρχές στο Παρίσι έχουν προσφέρει επιπρόσθετη φρούρηση για εκατοντάδες εκλογικά κέντρα στην πρωτεύουσα, τα οποία έχουν τεθεί ως προτεραιότητα στο πλαίσιο ενός ήδη μεγάλου σχεδιασμού ασφαλείας που έχει προετοιμαστεί για ολόκληρη τη χώρα.

Ο Κολόμπ Μπροσέλ, λειτουργός του δημαρχείου του Παρισιού, ανέφερε ότι «θα παρασχεθεί ακόμη ένας φρουρός για ενίσχυση του προσωπικού σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο το χρειαστεί».

Την Κυριακή, γύρω στους 50.000 αστυνομικούς και 7.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν για να κρατήσουν τους ψηφοφόρους ασφαλείς σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Μέχρι τώρα, οι έρευνες έδειχναν ότι τους Γάλλους απασχολούν θέματα όπως οι θέσεις εργασίας και η οικονομία παρά η τρομοκρατία και η ασφάλεια, αν και αναλυτές προειδοποιούν ότι η επίθεση της Πέμπτης μπορεί να αλλάξει αυτή τη σειρά.

Δίπλα στον νεκρό σώμα του 39χρονου δράστη Καρίμ Σερφί, ο οποίος πριν να πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας σκότωσε ένα αστυνομικό και τραυμάτισε ακόμη δύο βρέθηκε σημείωμα που έπλεκε το εγκώμιο του Ισλαμικού Κράτους.

Η Λεπέν κινήθηκε γρήγορα παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως την πιο έντονη υπερασπίστρια εναντίον των ακραίων Ισλαμιστών σε μια χώρα που φέρει ακόμη τα σημάδια από τις πληγές μιας σειράς επιθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια 239 ζωών από το 2015.

Η 48χρονη επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου κάλεσε τη Γαλλία όπως πάρει πίσω τον έλεγχο των συνόρων της «αμέσως» από την ΕΕ και όπως απελάσει όλους τους ξένους που περιλαμβάνονται σε κατάλογο επιτήρησης.

«Αυτός ο πόλεμος εναντίον μας είναι αδιάκοπος και ανηλεής», είπε, κατηγορώντας την σοσιαλιστική κυβέρνηση για «δειλή» απάντηση στην απειλή.

Οι Φρανσουά Φιγιόν και Εμανουέλ Μακρόν επίσης συγκάλεσαν γρήγορα τηλεοπτικές διασκέψεις Τύπου κατά τις οποίες και υποσχέθηκαν να προστατέψουν τη χώρα.

«Ορισμένοι δεν έχουν κατανοήσει το πλήρες μέγεθος του κακού», ανέφερε ο 63χρονος Φιγιόν, υποσχόμενος να έχει μια σκληρή προσέγγιση.

Ο Μακρόν, ο 39χρονος μετριοπαθής, τον οποίο ο Φιγιόν έχει χαρακτηρίσει ως πολύ άπειρο για το ύπατο αξίωμα της χώρας, ανέφερε από την πλευρά του ότι η Γαλλία πληρώνει το τίμημα για τις περικοπές θέσεων εργασίας στις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του Φιγιόν μεταξύ 2007 και 2012.

Περιγράφοντας την επίθεση στα Ηλύσια Πεδία ως μια επίθεση ενάντια στη δημοκρατία κάλεσε τους ψηφοφόρους «να μην ενδώσουν στον φόβο».

Ο 65χρονος αριστερός Μελανσόν, ήταν ο μόνος από τους τέσσερις που συνέχισε το πρόγραμμα του.

Μια δημοσκόπηση της BVA που διενεργήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή έδειχνε ισοψηφία μεταξύ Λεπέν και Μακρόν στο 23%, τον Μελανσόν στο (19,5%) και τον Φιγιόν (19%).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy