Ρεκόρ πτήσης από το ηλιακό Solar Impulse

Ένας Ελβετός στο πηδάλιο αεροπλάνου, που κινείται μόνο βάσει ηλιακής ενέργειας κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ για την μακρύτερη ατομική πτήση στον κόσμο χωρίς διακοπή, είπε η ομάδα υποστήριξής του χθες.

Το Solar Impulse 2, που αποχώρησε από την Ιαπωνία τη Δευτέρα για το έβδομο τμήμα ενός ταξιδιού γύρω από τον κόσμο και και αναμένεται να προσγειωθεί στην Χαβάη το Σαββατοκύριακο, κατέρριψε το 76ωρο ρεκόρ της ατομικής πτήσης, ενώ διέσχιζε τον Ειρηνικό.

Ο πιλότος, Μπερτράν Πικάρ, εναλλάσεται στις πτήσεις με τον επίσης Ελβετό Αντρέ Μπόρσμπεργκ, για να καλύψουν το ταξίδι διάρκειας 35.000 χιλιομέτρων που ξεκίνησε από το Αμπού Ντάμπι στις 9 Μαρτίου.

“Το πιστεύετε ότι ένα αεροπλάνο που κινείται με ηλιακή ενέργεια, χωρίς καύσιμα, μπορεί τώρα να πετάξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα τζετ”, είπε ο Πικάρ σε δήλωση, προσθέτοντας, ότι “αυτό αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι καθαρές τεχνολογίες μπορούν να καταφέρουν απίστευτους στόχους.”

Συνολικά, το αεροπλάνο θα έχει 25 μέρες στον αέρα. Το ταξίδι είναι χωρισμένο σε 12 τμήματα, και οι ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει είναι από 50 έως 100 χμ/ώρα. Μπορεί να βρίσκεται σε πτήση για τρεις μέρες συνολικά, μόνο με ηλιακή ενέργεια, ενώ ο πιλότος μπορεί να κοιμάται 20 λεπτά τη φορά, όσο έχει ενεργοποιήσει τον αυτόματο πιλότο. Το πιλοτήριο δεν έχει θέρμανση ούτε ρυθμισμένη πίεση.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του αεροπλάνου χρειάστηκαν 12 χρόνια, ενώ η πρώτη παραλλαγή του αεροσκάφους (2009) κατέρριψε ρεκόρ, για υψόμετρο και απόσταση ηλιακών αεροπλάνων με πιλότο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy