ΡΕΤΡΟ: Θρίλερ στο «Δασάκι» της Αχνας

Ανόρθωση και Νέα Σαλαμίνα προσέφεραν πολλές συγκινήσεις στο ντέρμπι του 1979

Ενα ακόμα ντέρμπι των δύο δημοφιλών ομάδων της Αμμοχώστου θα διεξαχθεί στην προσφυγιά. Ανόρθωση και Νέα Σαλαμίνα θα τεθούν σήμερα αντιμέτωπες σε ένα βαρωσιώτικο ντέρμπι που έχει ιδιαίτερη σημασία και για τις δύο ομάδες και για βαθμολογικούς λόγους, πέρα από το γόητρο. Για 41η χρονιά, λοιπόν, οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν μακριά από την Αμμόχωστο σε ένα ντέρμπι που πάντα μαγνητίζει τους φιλάθλους τους.

Πολλά είναι τα παιγνίδια που παρέμειναν αξέχαστα στη μνήμη των φιλάθλων και ένα από αυτά σίγουρα είναι εκείνο της περιόδου 1978-79. Στις 3 Δεκεμβρίου 1978 η Ανόρθωση φιλοξένησε στο «Δασάκι» της Αχνας στα πλαίσια της 9ης αγωνιστικής τη Νέα Σαλαμίνα.

Η Ανόρθωση μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο βρισκόταν στην 8η θέση της βαθμολογίας με 8 βαθμούς και η Νέα Σαλαμίνα στην 15η θέση με 5 βαθμούς. Η Ανόρθωση, που κάποτε σκορπούσε ρίγη συγκίνησης σε όλους τους φιλάθλους, αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα πέρα από τα γνωστά της προσφυγιάς με τραυματισμούς παικτών και φυσικά δυσκόλευαν το έργο του προπονητή της Γκιόργκι Πατσιάτσιεφ.

Η Νέα Σαλαμίνα θεωρείτο μέχρι εκείνη τη στιγμή ως ομάδα ή του ύψους ή του βάθους. Κι αυτό γιατί υπήρχε αστάθεια στην απόδοσή της. Πέρα από αυτό είχε τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα μαζί με την Ε.Ν. Παραλιμνίου με 17 γκολ (πρώτη επίθεση ήταν η Ομόνοια με 28), αλλά είχε την χειρότερη άμυνα με 23 γκολ παθητικό.

Στο καθοριστικό ματς που έγινε στο «Δασάκι» παίχθηκε φοβερό ποδόσφαιρο και από τις δύο ομάδες με πολλά γκολ και θέαμα. Οι δύο αντίπαλες είχαν φοβερή απόδοση από ένα ημίχρονο. Στο πρώτο μέρος η Νέα Σαλαμίνα όπου προηγήθηκε με το εκπληκτικό 4-0 και στο δεύτερο η Ανόρθωση που μείωσε σε 4-3, χωρίς να φτάσει στην ολική ανατροπή.

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο η Ανόρθωση ήθελε τη νίκη για να ανέλθει πιο ψηλά στη βαθμολογία, όμως αιφνιδιάστηκε από τον ενθουσιασμό που επέδειξαν οι παίκτες της Νέας Σαλαμίνας. Μόλις στο 5’ ο Κωστάκης Νούρος με πλασαριστό σουτ άνοιξε το σκορ και η κερκίδα των Σαλαμιναίων ξέσπασε σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Στο 21’ η Ανόρθωση είχε ένα σουτ του Κεφάλα στο δοκάρι της Νέας Σαλαμίνας. Το γκολ έδωσε φτερά στους «ερυθρόλευκους» και στο 30’, μετά από ασυνεννοησία του τερματοφύλακα Φάνου και του Αρτέμη, ο Κόκος Ιωάννου έκλεψε την μπάλα και πλάσαρε επιτυχώς σημειώνοντας το 2-0 και ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για μια μεγάλη νίκη.

Δεν πρόλαβαν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των Σαλαμιναίων οπαδών όταν ένα λεπτό αργότερα ο Ηλίας έστειλε σέντρα και ο Νούρος με σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Φάνου γράφοντας το 3-0. Η Νέα Σαλαμίνα… πετούσε και στο 36’ ο Ηλίας ανέβασε το σκορ σε 4-0 με πλασαριστό σουτ, μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς ποδοσφαιριστών και οπαδών της ομάδας. Χρόνια είχαν να δουν οι φίλοι της να διασύρει την Ανόρθωση μέσα σε τόσο λίγα λεπτά. Ο αγώνας ήθελε άλλα 54 λεπτά μέχρι το τέλος του και το σκορ θα μπορούσε να έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ωστόσο, η Νέα Σαλαμίνα δεν μπόρεσε να δώσει συνέχεια. Και αυτό γιατί στην επανάληψη η Ανόρθωση φρόντισε να οργανωθεί στην άμυνα και να βρει τον χαμένο της εαυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 36’ και μετά η άμυνα της Ανόρθωσης έγινε απροσπέλαστη. Το ημίχρονο τελείωσε με 4-0 υπέρ της Νέας Σαλαμίνας και τα λεπτά που υπολείπονταν μέχρι το σφύριγμα της λήξης του πρώτου ημιχρόνου η Ανόρθωση φρόντισε να παίξει καλό ποδόσφαιρο.

Αποτέλεσμα με την έναρξη της επανάληψης να πάρει την πρωτοβουλία στις κινήσεις και να γίνεται απειλητική, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το σε βάρος της 4-0. Στο 53’ ο νεαρός αμυντικός Πάμπος Χαραλάμπους μπήκε στη θέση του υστερήσαντα Τάρταρου και έτσι ο Πατσιάτσεφ συμπλήρωσε τις δύο του αλλαγές (η πρώτη ήταν αναγκαστική, αφού έγινε στο 23’ ο Σπετσιώτης είχε αντικαταστήσει τον Σπυρίδωνος).

Στο 58’ η Ανόρθωση κέρδισε πέναλτι όταν ο Λάμπρος ανέτρεψε τον Μάντη. Το εκτέλεσε εύστοχα ο Φοίβος μειώνοντας σε 4-1. Λίγα λεπτά αργότερα ο Στέφανος με κεφαλιά νίκησε τον τερματοφύλακα Χριστάκη μειώνοντας σε 4-2. Η Ανόρθωση συνέχισε να πιέζει υποχρεώνοντας τη Νέα Σαλαμίνα σε συνεχή άμυνα και δέκα λεπτά πριν από το τέλος ο βραχύσωμος Μάντης με κεφαλιά μετά από σέντρα του Φοίβου μείωσε ακόμα περισσότερο σε 4-3.

Στα υπόλοιπα λεπτά που έμειναν το παιγνίδι πήρε δραματικό χαρακτήρα. Η Ανόρθωση πίεζε για να ισοφαρίσει και η Νέα Σαλαμίνα πάλευε γερά για να κρατήσει την πολύτιμη νίκη.

Η Νέα Σαλαμίνα άντεξε και πήρε μια σπουδαία νίκη που θεωρήθηκε δίκαιη, αφού στο πρώτο ημίχρονο ήταν σαρωτική και έπαιξε πολύ καλύτερα. Στο δεύτερο ημίχρονο δεν είχε ρυθμό, όμως κατάφερε παρά τις δυσκολίες που συνάντησε να κρατήσει τη νίκη. Η Ανόρθωση έπρεπε να αντιδράσει και τα κατάφερε, όμως η προσπάθεια της δεν είχε αντίκρισμα καθώς έκανε πολλά λάθη στην άμυνα και δέχθηκε αδικαιολόγητα γκολ, στοιχεία που της στέρησαν μια νίκη.

Καλύτεροι από τη νικήτρια Νέα Σαλαμίνα ήταν οι Ηλίας, Νούρος, Μήτσιος και Ιωάννου και από την Ανόρθωση οι Φοίβος, Μάντης, Πάμπος και Αντωνάκης.

Πολύ καλή ήταν η διαιτησία του Βάσου Κωνσταντίνου.

Ανόρθωση: Φάνος, Τάρταρος (53’ Πάμπος), Αρτέμης, Στέφανος, Σοφ. Αντώρκας, Τόπακας, Κεφάλας, Μάντης, Αντωνάκης, Σπυρίδωνος (23’ Σπετσιώτης), Φοίβος.

Νέα Σαλαμίνα: Χριστάκης, Αρτέμης, Κουλλαπής (80’ Κακούσιης), Λάμπρου, Κότροφος, Λέλλος, Ηλίας, Ιωάννου, Θεοφάνους (28’ Μαντζούρας), Μήτσιος, Νούρος.

Στη βαθμολογία η Ανόρθωση καθηλώθηκε στην 8η θέση με 8 βαθμούς, ενώ η Νέα Σαλαμίνα ανήλθε στην 13η θέση με 7 βαθμούς.

Η αρχή του ρεκόρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 36’ και μετά, όταν δέχθηκε δηλαδή η Ανόρθωση το 4-0, ή άμυνα της μετατράπηκε από χάρτινη σε μπετόν. Ο τερματοφύλακας Φάνος κράτησε στη συνέχεια του πρωταθλήματος ανέπαφη την εστία του για 1106 λεπτά ανέπαφη. Δέχθηκε γκολ ύστερα από 12 ματς.

Το ρεκόρ άρχισε από το 36’ του ματς Ανόρθωση – Νέα Σαλαμίνα (3-4) και ολοκληρώθηκε στις 4 Μαρτίου 1979 στο ματς Απόλλων – Ανόρθωση (2-0) όταν στο 62’ ο Φάνος δέχθηκε το πρώτο γκολ από τον Διαμαντή του Απόλλωνα.

Γιώργος Στεφανίδης

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy