Ρετζέπ Ακντάγ: Ανάγκη συνέχισης των εγγυήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο

Φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Ρετζέπ Ακντάγ αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων και έκανε λόγο για ανάγκη συνέχισης των εγγυήσεων και παραμονής του στρατού της Τουρκίας στην Κύπρο.
 
O Τούρκος Αντιπρόεδρος έφτασε την Τρίτη το βράδυ στα κατεχόμενα και είχε ήδη συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον “πρωθυπουργό” του ψευδοκράτους Τουφάν Ερχουρμάν.
 
Κατά τη συνάντησή του με τον Ερχουρμάν, ο  κ. Ακντάγ εξέφρασε τη λύπη του για τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και είπε ότι η Τουρκία ύψωσε τη δυνατότερή φωνή για το ζήτημα.
 
Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία επικοινώνησε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να μεταφερθούν οι τραυματίες στην Τουρκία, αλλά το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεν έδωσαν την άδεια για την πραγματοποίηση πτήσεων.
 
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι Τ/κ γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνουν τέτοιες επιθέσεις, και δείχνουν τη σημασία της ύπαρξης εγγυήσεων και στρατού της Τουρκίας στην Κύπρο. Είπε επίσης ότι υπάρχει ιστορικός δεσμός μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους και δεν μπορεί να διασπαστεί στο μέλλον.
 
Υπενθύμισε ότι σκοπεύει να επισκέπτεται τα κατεχόμενα μια φορά το μήνα και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη βελτίωση του ψευδοκράτους.

Από πλευράς του ο κ. Ερχουρμάν σημείωσε ότι τα συμβάντα στην Παλαιστίνη είναι απαράδεκτα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η ευαισθησία και η αντίδραση της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι της Κύπρου ανησυχούν για το θέμα.
 
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνάντηση ο κ. Ερχουρμάν είπε ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας επηρεάζει αρνητικά την οικονομία του ψευδοκράτους και ότι το θέμα θα συζητηθεί επίσης με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο. Ανέφερε ακόμα ότι τα πρωτόκολλα μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους θα αρχίσουν αν εφαρμόζονται σύντομα.

Ο κ.  Ακντάγ συναντήθηκε επίσης με τον «υπουργό εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί κάποια χωριά.
 
Σε δηλώσεις του χθες βράδυ κατά την άφιξή του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι το Ισραήλ ενεργεί σαν κράτος τρομοκράτης, επιτιθέμενο στους Μουσουλμάνους της Παλαιστίνης με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Αυτό πρόσθεσε, θα συνεχιστεί, μέχρι ο ισλαμικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα να πουν «τέρμα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy