Reuters: Με όχημα το Facebook η Ρωσία κατασκόπευε την καμπάνια Μακρόν

Δύο ντουζίνες ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook δημιούργησαν πράκτορες από την υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας προκειμένου να κατασκοπεύσουν τα στοιχεία της προεκλογικής εκστρατείας του Γάλλου προέδρου σύμφωνα με αμερικανό βουλευτή ο οποίος έλαβε επίσημη ενημέρωση από τους υπαλλήλους της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Την υπόθεση έφερε στο φως το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετά από πληροφορίες που του εμπιστεύτηκαν τα μέλη του Κονγκρέσου που έλαβαν την ενημέρωση. 

Οι λογαριασμοί είχαν δημιουργηθεί για να επιβλέπουν τους επικεφαλής της προεκλογικής διαδικασίας του Μακρόν και όλους όσους βρίσκονταν κοντά στο πρώην κεντρικό τραπεζίτη ο οποίος στόχευε να νικήσει την Λε Πεν και τους άλλους αντιπάλους του στους δυο γύρους των γαλλικών προεδρικών εκλογών. 

Η νίκη του Μακρόν ήρθε τον Μάιο και το Facebook ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι κινήθηκε εναντίον ψεύτικων λογαριασμών που είχαν δημιουργηθεί με σκοπό την διάδοση αναληθών ειδήσεων σχετικά με τις γαλλικές εκλογές. Μέχρι σήμερα όμως δεν είχε αναφερθεί ότι γινόταν προσπάθεια διείσδυσης στα κοινωνικά μέσα που διαχειρίζονταν οι επικεφαλής της εκστρατείας του Γάλλου προέδρου. 

Η Ρωσία είχε επανειλημμένως αρνηθεί ότι παρενέβη στις γαλλικές εκλογές υποκλέπτοντας ηλεκτρονικά μηνύματα και έγγραφα. Οι αμερικανικές υπηρεσίες ανέφεραν στο Reuters τον Μάιο ότι οι χάκερ που συμμετείχαν στην επίθεση είχαν σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση αλλά ότι δεν είχαν επαρκή στοιχεία που να συνηγορούν ότι το Κρεμλίνο διέταξε το χακάρισμα. 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy