ΑΟΝ-ΕΔΟΝ:Ζωντανεύουν οι μνήμες 70 χρόνων

Με μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση ολοκληρώνονται οι εορτασμοί προς τιμήν της 70χρονης ζωής και δράσης της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ. Εδώ και εφτά δεκαετίες η οργάνωση των νέων, των μαθητών, των φοιτητών, ενός πολύ σημαντικού κομματιού του τόπου μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Η ίδρυση της ΑΟΝ αποτέλεσε ιστορικό σταθμό στην πορεία ανάπτυξης του δημοκρατικού προοδευτικού κινήματος νεολαίας του νησιού μας, γιατί πήρε το ρόλο της μαζικής, μαχητικής έκφρασης, της δυναμικής φωνής που χρειαζόταν η νεολαία του τόπου ώστε να παλέψει για εθνική απελευθέρωση και για την κατάκτηση των δικαιωμάτων της.

Την ερχόμενη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, στις 7:30 το βράδι, στη σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου θα ζωντανέψουν οι μνήμες 70 χρόνων. Μνήμες από τη γέννηση του Λαϊκού Κινήματος και της νεολαίας της Αριστεράς, απ’ τους πολύπονους αγώνες της για τη λευτεριά και τη δημοκρατία, για τα δίκια της νεολαίας  και του λαού μας.

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 ατόμων, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί, φίλοι και μέλη της ΕΔΟΝ υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Μαρίας Μανναρίδου Καρσερά θα παρουσιαστούν σημαντικοί  σταθμοί της παγκόσμιας και κυπριακής ιστορίας που σφυρηλάτησαν τη δράση της νεολαίας της Αριστεράς. 

Επίσης η μουσικοθεατρική αυτή παράσταση αποτελεί την ίδια ώρα και φόρο τιμής στους ήρωες του Λαϊκού Κινήματος που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της λευτεριάς, της δημοκρατίας και της προόδου. Ολοι οι συμμετέχοντες διακατέχονται από αισθήματα σεβασμού και τιμής για το όλο εγχείρημα. Η 70χρονη ιστορία της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ τους γεμίζει με περηφάνια, τους υπενθυμίζει τα όσα έγιναν αλλά και τους δίνει δύναμη για τη συνέχεια. 

Μαρία Μανναρίδου Καρσερά (Σκηνοθεσία – Κείμενα): «Νιώθω μεγάλη τιμή που καλέστηκα να αναλάβω αυτό το εγχείρημα, αλλά και δέος για το έργο που έχει παραχθεί εδώ και επτά συνεχόμενες δεκαετίες από ανθρώπους που έδωσαν τα πάντα, ακόμα και τη ζωή τους, για να οικοδομήσουν τις αρχές και τις αξίες του σοσιαλισμού μέσα στα κινήματα της νεολαίας και της κοινωνίας μας ευρύτερα. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς»

Χριστίνα Χριστόφια (Ηθοποιός): «Νιώθω χαρά, περηφάνια και συγκίνηση. Μου δημιουργεί αισθήματα ανάτασης και μου γεννά πείσμα για τους αγώνες που έρχονται. Ευχαριστώ την ΕΔΟΝ, που μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε και πάλι ΕΔΟΝίτες»

Νικολέτα Πολυδώρου (Μουσική Επιμέλεια): «Τα αισθήματα τιμής, περηφάνιας και ευθύνης που νιώθουμε για το έργο που μας ανατέθηκε είναι έντονα. Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε στιγμές από τη δράση της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ μέσω του θεάτρου και της μουσικής και να στείλουμε με το τέλος της παράστασης μηνύματα αντίστασης κι αγώνα για το αύριο»

Αντριάνα Νεοκλέους (Μαθήτρια): «Μία παράσταση.. Μία αναδρομή ιστορίας, πολιτισμού, αλήθειας. Μια παράσταση για τα 70 χρόνια αγώνων, 70 χρόνια αντίστασης, 70 χρόνια πόθου και ζήλου για ελευθερία, ισότητα, για δημοκρατία»

Γιώργος Γεωργίου (Φοιτητής): «Ως στέλεχος της φοιτητικής παράταξης Προοδευτική, νιώθω υπερηφάνεια  που κλείνει η οργάνωση μας 70 χρόνια ζωής. Νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε αυτή την υπερηφάνεια και στους υπόλοιπους. Θέλουμε να μεταδώσουμε μέσω αυτής της μουσικοθεατρικής παράστασης  αυτό που νιώθουμε και ταυτόχρονα να τιμήσουμε αυτή τη μεγάλη ιστορία της ΕΔΟΝ. Σκοπός μας είναι να αναζωπυρώσουμε το μήνυμα που είχε εξαρχής η ΕΔΟΝ, και που δεν είναι άλλο από τον συνεχή αγώνα για το καλό του λαού μας»

Κυριάκος Κωνσταντίνου (Εργαζόμενος): «Το 1944, ξεκίνησε ο αγώνας της ΑΟΝ.  Σήμερα, εν έτη 2015, ο αγώνας είναι στην αρχή. Και νιώθω περήφανος που είμαι κύτταρο αυτού του αγώνα και μέρος αυτής της παράστασης που θα τιμήσει τον αγώνα αυτό με τον καλύτερο τρόπο, μέσω του πολιτισμού»

Μάριος Παπαγιάννης (Εργαζόμενος): «Γιορτάζουμε τα 70χρονα της ΕΔΟΝ της μεγαλύτερης και ίσως της μόνης μαζικο-πολιτικής οργάνωσης  νεολαίας του τόπου με ένα από τα κύρια μας «όπλα» ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα. Με τον πολιτισμό . Με τούτη την παράσταση θέλουμε να μεταφέρουμε την ιστορία της αντίστασης στον καπιταλισμό από την πιο ενεργή μερίδα της κοινωνίας, που είναι η νεολαία. Νιώθουμε περήφανοι που λαμβάνουμε μέρος σε τούτη τη διοργάνωση. Συνεχίζουμε παράλληλα έναν πολιτικό αγώνα χρησιμοποιώντας αυτά τα μέσα για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με βάση την ισότητα και για ένα καλύτερο αύριο»

Νατάσια Αναστασίου (Εργαζόμενη): «Είναι τιμή μου που συμμετέχω στη μουσικοθεατρική παράσταση για τα 70χρονα της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ. Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει σ’ αυτό το πολιτικό γεγονός της οργάνωσης, μέσα από το οποίο θα δει την ιστορική πορεία της γέννησης αυτής της ένδοξης οργάνωσης νεολαίας της Κύπρου»

Φοίβος Φιλοθέου (Μαθητής): «Ως μαθητής και στέλεχος της ΠΕΟΜ  είναι με τιμή και χαρά που συμμετέχω σε αυτή τη  μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση. Μέσα από αυτή την παράσταση θα δούμε αγώνες και στιγμές που γεννήθηκαν μέσα από τα 70 χρόνια της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ»

Γεωργία Ευσταθίου (Φοιτήτρια): «Είναι τιμή μου που θα συμμετάσχω στη μουσικο-θεατρική παράσταση που οργανώνει η ΕΔΟΝ για τα 70χρονα της, για το λόγο ότι όχι μόνο τιμούμε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν, αλλά συνεχίζουμε και τους αγώνες τους δυναμικά»

Νικόλας Ιωαννίδης (Εργαζόμενος): «Είναι μεγάλη τιμή για μένα που λαμβάνω μέρος σ’ αυτή την παράσταση για τα 70χρονα της ΕΔΟΝ καθώς με αυτή την παράσταση τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν στις γραμμές της Οργάνωσης μας και έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους για να έχουμε εμείς σήμερα την Οργάνωση και να μπορούμε με τους αγώνες τους να βαδίζουμε στο μέλλον. Σε καινούριους αγώνες, για καινούριες κατακτήσεις»

Πόλυ Γεωργίου (Εργαζόμενη): «Τα 70χρονα της ΕΔΟΝ είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς κι είμαι πολύ περήφανη που θα λάβω μέρος»

Χρίστος Χριστοδούλου (Εργαζόμενος): «Με μεγάλη μου χαρά δέχθηκα να συμμετέχω στην μεγάλη μουσι-καλλιτεχνική εκδήλωση της ΕΔΟΝ προς τιμήν των 70χρόνων . Είμαι πολύ χαρούμενος που θα είμαι μέρος στην ιστορία της οργάνωσης μέσω αυτής της μεγάλης εκδήλωσης»

Τίτος Αβρααμίδης (Εργαζόμενος): «Είναι τιμή μου που λαμβάνω μέρος σ’ αυτή τη μουσικοθεατρική παράσταση που οργανώνει η ΕΔΟΝ για τα 70χρονα της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ. Σε αυτή την παράσταση, θα τιμήσουμε τους ήρωες της Αριστεράς, οι οποίοι πολέμησαν για την απελευθέρωση της Κύπρου»

Κατερίνα Χαριλάου (Φοιτήτρια): «Είναι τιμή μου και είμαι πολύ περήφανη που συμμετάσχω στη μουσικοθεατρική παράσταση για τα 70χρονα της ΕΔΟΝ. Γιατί μαθαίνοντας την ιστορία συνεχίζουμε τους αγώνες μας»

Ερμιόνη Μιχαήλ (Φοιτήτρια): «Η συμμετοχή μου στην παράσταση για τα 70χρονα της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ με τιμά, καθώς η οργάνωση υπήρξε ο πρόδρομος και ο στίβος πολιτικής κατάρτισης των ιδρυτών της Προοδευτικής ΚΦ , της μαζικότερης και ιστορικότερης φοιτητικής παράταξης με πλειάδα αγώνων για την παιδεία του τόπου μας»

Σταυρούλα Γεωργίου (Εργαζόμενη): «Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσεις 70 χρόνια αγώνων και θυσιών. Ζήτω η ΑΟΝ – ΕΔΟΝ!»

Αντώνης Κοκωνάς (Εργαζόμενος): «Στην 70χρονη ιστορία της Οργάνωσης δόθηκαν αγώνες και κερδήθηκαν κατακτήσεις. Το λιγότερο που θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου είναι υπερήφανο με την ευκαιρία που μου δόθηκε να συμμετέχω σ’ αυτήν την πολιτικο-καλλιτεχνική παράσταση. Όπου αναβιώνονται οι αγώνες της οργάνωσής μας και της Αριστεράς, αλλά και τιμώνται οι τόσοι ήρωες μας. Μια παράσταση που με κάνει να νιώθω μοναδικός, να νιώθω ξεχωριστός, να νιώθω περισσότερο ΕΔΟΝίτης»

Ρεπορτάζ: Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy