«Ρύθμιση» ή απορρύθμιση δικαιώματος απεργίας

Της Αργεντούλας Ιωάννου*

Το ΚΕΒΕ ως άξιος εκπρόσωπος του κεφαλαίου και της κυβέρνησης άρπαξε την ευκαιρία της απεργίας των νοσηλευτών/μαιών να επαναφέρει το θέμα της «ρύθμισης», τάχα, του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Στόχος: η απαγόρευση, η εξόντωση ενός ακόμα θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος. Πρέπει να τους θυμίσουμε ότι εάν φτάσουν στο σημείο να καταργήσουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτω από τον τίτλο «Θεμελιώδη δικαιώματα και Ελευθερίες» δεν θα μπορούν να ονομάζονται καν αστική δημοκρατία αλλά ένα αυταρχικό καθεστώς.

Οι κυβερνώντες έχουν ήδη καταπατήσει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία το οποίο κατοχυρώνει το άρθρο 23 με το κούρεμα καταθέσεων του κόσμου και ακόμα κανένα δικαστήριο δεν έχει δικαιώσει τον κόσμο που καταστράφηκε. Η επέμβαση στο δικαίωμα αυτό είναι κατάφωρη και εκτός των συνταγματικών προνοιών για περιορισμό. Οι κυβερνώντες έχουν επίσης παραχωρήσει δώρο στις τράπεζες τη νομοθεσία των εκποιήσεων κατοικιών, καταργώντας τη συνταγματική και διεθνή προστασία του άρθρου 15 για το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και στη στέγαση.

Οι εκποιήσεις κατοικιών αναμένονται να πέσουν ως νέα θεμελιακή βόμβα στον κοινωνικό ιστό και στην έννοια του κοινωνικού κράτους που οικοδόμησαν οι διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Και τι έχει απομείνει από το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση την οποία κατοχυρώνει το άρθρο 9 του Συντάγματος στους πολίτες από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τη φτώχεια και εξαθλίωση που έχει θεσμοθετήσει ;

Από όλα αυτά τα δικαιώματα που έχουν κατακρεουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουμε ακούσει το ΚΕΒΕ και τις οργανώσεις των εργοδοτών να αρθρώσουν λόγο για τις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν, για την υφαρπαγή καταθέσεων των μελών τους, για την καταστροφή οικογενειών τους που θα βρεθούν και στους δρόμους, αφού οι κατοικίες τους δόθηκαν σε εξασφαλίσεις δάνειων που δεν μπορούν να πληρώσουν. Και θυμήθηκαν να συνεχίσουν την καταστροφή, απλώνοντας το χέρι τους ως συνήγοροι του μεγάλου κεφαλαίου, στο συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας (άρθρο 27).

Η ρύθμιση του δικαιώματος επιτρέπεται «μόνο για την προστασία της ασφαλείας της δημοκρατίας ή της δημόσιας τάξης ή τη διατήρηση των εφοδίων και υπηρεσιών των απαραίτητων για τη ζωή του λαού». Οι νοσηλευτές και μαίες αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τόπο με σοβαρότητα έχουν ασκήσει πάντοτε το δικαίωμά τους στην απεργία και έχουν προνοήσει το αναγκαίο προσωπικό ασφάλειας, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες όπου είναι αναγκαίο και κανένας δεν έχει κινδυνεύσει.

Οι απειλές για συλλήψεις απεργών ήδη αποτελεί σοβαρό πλήγμα στη συνταγματική προστασία. Και αντί να εγείρουν θέμα «ρύθμισης» τάχα της απεργίας, καλύτερα η κυβέρνηση να αποκαταστήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματα των νοσηλευτών/μαιών εξυπηρετώντας έτσι το δικαίωμα σε υψηλού επιπέδου δημόσια υγεία των πολιτών. Ας προχωρήσει άμεσα στο ΓεΣΥ όπως συμφωνήθηκε, διασφαλίζοντας το κοινωνικό αγαθό στην υγεία του λαού που σήμερα με την καταστροφή που επέφεραν το έχει άμεσα ανάγκη. Είναι φανερό ότι υπό το μανδύα της «ρύθμισης» του δικαιώματος της απεργίας για τις ουσιώδεις υπηρεσίες οι κυβερνώντες μεθοδεύουν την κατάργηση και υφαρπαγή ενός ακόμα συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων, του πιο ισχυρού όπλου που τους απέμεινε για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Για να μπορούν να επιβάλλουν απολυταρχικά τις αποφάσεις τους. Και οι κυβερνώντες έχουν δείξει ότι δεν έχουν αναστολές να το κάνουν. Και τι θα μας έχουν αφήσει πια; Χωρίς στέγη, χωρίς χρήματα, χωρίς εργασία, χωρίς δικαιώματα. Μήπως θα μας καταργήσουν και το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι; Nα μην γίνονται συγκεντρώσεις πολιτών, εργαζομένων; Nα μην έχουμε λόγο στην ζωή μας; Ο αγώνας των νοσηλευτών είναι για το λαό πρόκριμα για νέους αγώνες των εργαζομένων, για διεύρυνση της δημοκρατίας, γα αξιοπρέπεια στη ζωή όλων μας. Η νίκη τους είναι νίκη όλων μας. Το καθήκον πρακτικής στήριξης στην απεργία βαραίνει όλους μας. Η δημιουργία ταμείου στήριξης, ώστε να αντέξουν οι απεργοί την απώλεια εισοδημάτων τους ίσως να είναι μια καλή αρχή.

*Δικηγόρος, υποψήφια βουλευτής ΑΚΕΛ Λεμεσού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy