“Ρύθμιση” του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας, ζητά η ΟΕΒ

Παρεμβαίνει και πάλι η ΟΕΒ στη λειτουργία του κράτους. Επικαλούμενη δήθεν την προστασία του κοινωνικού συνόλου ζητά τη “ρύθμιση” των απεργιών, παραβλέποντας ότι αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για τους εργαζόμενους, των οποίων τα αιτήματα χαρακτηρίζει “παράλογες απαιτήσεις”.

Η ΟΕΒ με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, τοποθετούμενη στις εξελίξεις στην υγεία, παιδεία και την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, καλεί Κυβέρνηση και Βουλή να προωθήσουν επιτέλους τη ψήφιση Νόμου που θα ρυθμίσει την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας, έτσι ώστε να προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο και η εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας από αυθαίρετες και παράλογες απαιτήσεις ομάδων εργαζομένων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) συνήλθε την 18η Ιουλίου 2018, σε τακτική συνεδρία και αφού εξέτασε την τρέχουσα επικαιρότητα, διαπίστωσε ότι η εργατική αναταραχή που υποβόσκει στην Παιδεία, την Υγεία και την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ), ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στον τόπο μας.

Περαιτέρω η ΟΕΒ καλεί τις Οργανώσεις των Εκπαιδευτικών να χαμηλώσουν τους τόνους και μέσα από εντατικό καλόπιστο διάλογο με το αρμόδιο Υπουργείο, να σχεδιάσουν την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος εκ βάθρων, χωρίς συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.

Διατυπώνει επίσης τη θέση ότι η αναβάθμιση της ποιότητας της παιδείας μας και η διασύνδεση της με την πραγματική οικονομία, είναι στρατηγικοί στόχοι μείζονος σημασίας που θα καθορίσουν τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου μας.

Σύμφωνα με την ΟΕΒ στην Υγεία, η επικείμενη εφαρμογή του πρωτοβάθμιου σκέλους του ΓΕΣΥ, θα αποτελέσει ισχυρή δοκιμασία για τον σχεδιασμό και τις αντοχές της αρχιτεκτονικής ολόκληρου του συστήματος. Η Οργάνωση προσθέτει ότι η πλήρης διοικητική, λειτουργική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για επιτυχή εφαρμογή του ΓΕΣΥ χωρίς δημιουργία «μαύρης τρύπας» στην οικονομία.

Σε σχέση με το Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης της ΣΚΤ, η ΟΕΒ αναφέρει οι πολίτες γίνονται μάρτυρες άσκησης εξωφρενικής πίεσης από μια Συντεχνία, με σκοπό την εξασφάλιση παράλογων πληρωμών στους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν.

«Είναι αυτή η ίδια Συντεχνία που το Δεκέμβριο του 2015, την ώρα που η Βουλή ενέκρινε την στήριξη της Τράπεζας με πρόσθετα €200 εκ., προέβαινε σε 48ωρη απεργία στην ΣΚΤ απαιτώντας την καταβολή προσαυξήσεων και ΑΤΑ και μάλιστα αναδρομικά για τα έτη 2014-2015» προσθέτει η ΟΕΒ αναφέροντας ότι η εργοδοτική πλευρά καλείται να μην ενδώσει στον εκβιασμό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy