Ρυθμίσεις στο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών

Δέσμη τεσσάρων νομοσχεδίων εναρμονίζει την κυπριακή νομοθεσία στα θέματα που αφορούν την πρόσβαση στις υπηρεσίες πληρωμών κυρίως ηλεκτρονικά σε όλη την κοινοτική αγορά, αρέχοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα ενιαίας διαχείρισης των λογαριασμών του σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και τη δυνατότητα για αγορές ή συναλλαγές χωρίς πιστωτική κάρτα, μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
 
Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ενώπιον της οποίας βρίσκονται τα τέσσερα νομοσχέδια ότι η Κύπρος είχε υποχρέωση να θέσει σε ισχύ τη νέα κοινοτική νομοθεσία από τις 13 Ιανουαρίου 2018.
 
Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών στόχος της νέας κοινοτικής νομοθεσίας είναι να απλουστεύσει τις διαδικασίες λιανικών πληρωμών  εντός της ΕΕ. ‘Οπως επισημάνθηκε στην Επιτροπή λόγω της αδειοδότησης νέων παρόχων αναμένεται να μειωθεί το κόστος των λιανικών πληρωμών.
 
Στο επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει την κοινοτική οδηγία αναφέρεται ότι με αυτή θεσπίζεται το νομικό πλαίσιο για τις υπηρεσίες πληρωμών, με τον καθορισμό συγκεκριμένου ορίου πέραν του οποίου οι έμποροι λιανικής πώλησης δεν έχουν τη δυνατότητα να χρεώνουν τους πελάτες τους για τη χρήση συγκεκριμένων πληρωμών.
 
Όπως ανέφερε στην Επιτροπή η Μαίρη Πική, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας που θα είναι η εποπτική αρχή, οι αδειοδοτημένοι πάροχοι θα εκτελούν κάποιες τραπεζικές εργασίες και θα δύνανται να παραχωρούν βραχυπρόθεσμα δάνεια μέχρι και 12 μήνες.
 
Παρουσιάζοντας τα νομοσχέδια η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Λούση Ηροδότου Μούσκου, είπε πως για εναρμόνιση με τη σχετική κοινοτική οδηγία απαιτείται η τροποποίηση 4 βασικών νομοθεσιών για αυτό και ετοιμάστηκαν τα ανάλογα νομοσχέδια.
 
Διευκρίνισε ότι τα τρία νομοσχέδια ετοιμάστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και το τέταρτο από το Υπουργείο Εμπορίου.
 Εξήγησε ότι η οδηγία αφορά κυρίως τις διαδικτυακές πληρωμές, και εισαγάγει πλήρεις κανόνες και απλές αποτελεσματικές, διαδικασίες, κανόνες διαφάνειας όρων, δικαιώματα και υποχρεώσεις των αδειοδοτημένων παρόχων.
 
Ανέφερε ότι οι πάροχοι  θα αδειοδοτούνται από την Κεντρική Τράπεζα, προσθέτοντας ότι το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει κανόνες για την εποπτεία των ιδρυμάτων που κατέχουν άδεια και κυρώσεις για παραβάσεις.
 
Διευκρίνισε ότι δεν  αλλάζει η υφιστάμενη υποχρέωση για τη διατήρηση ιδίων κεφαλαίων και υποβολή λογιστικών εκθέσεων. Παρέθεσε, περαιτέρω. τη δυνατότητα για χορήγηση πιστώσεων για βραχυπρόθεσμες και κυλιόμενες υπηρεσίες πληρωμών και τις υποχρεώσεις των παρόχων για προστασία του καταναλωτή και μηχανισμό για εξώδικη επίλυση διαφορών.
 
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών εξήγησε περαιτέρω ότι η αρμόδια εποπτική αρχή δύναται με εύλογο και κοστοστρεφή τρόπο να υπολογίζει τα έξοδά της και να επιβάλλει χρηματικές ποινές που αρχίζουν από 1000 ευρώ και φθάνουν μέχρι και 85.000 ευρώ συν πρόστιμο υπερημερίας 100 ευρώ την ημέρα.
 
Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε στην Επιτροπή ότι το νέο νομικό πλαίσιο εισαγάγει την καινοτομία με βάση την οποία ο πάροχος θα έχει πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς του καταναλωτή σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, κατόπιν εξουσιοδότησης από τον καταναλωτή.
 
Η δεύτερη καινοτομία δίνει στον καταναλωτή που δεν έχει πιστωτική κάρτα την ευκαιρία να μπορεί να ενημερώνει τον εμπορευόμενο  μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού για την αγορά και πληρωμή, ενώ σήμερα θα πρέπει να χρησιμοποιεί κάρτα μέσω JCC.
 
Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι  σήμερα λειτουργούν στην Κύπρο 20 ιδρύματα πληρωμών και ηλεκτρονικών συναλλαγών και 4 εταιρείες συναλλαγών και συναλλάγματος.
 
Η κ. Μούσκου ανέφερε ακόμα ότι οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν δικές τους διαδικασίες επίλυσης διαφορών και εξήγησε ότι αρμόδια αρχή για την εναλλακτική επίλυση διαφορών είναι η υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy