Ρυθμίζονται τα δικαιώματα των παρένθετων μητέρων και η άδεια πατρότητας

Η Βουλή ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδια και κανονισμούς τα οποία παραχωρούν βασικά δικαιώματα που ισχύουν για τις γυναίκες που τεκνοποιούν και στις παρένθετες μητέρες αλλά και στους πατεράδες.

Πιο συγκεκριμένα γυναίκα που αποκτά παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας θα καθίσταται δικαιούχος της άδειας μητρότητας δεκατεσσάρων εβδομάδων, αλλά και των λοιπών δικαιωμάτων που παραχωρούνται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για τις βιολογικές μητέρες και τις μητέρες που υιοθετούν παιδί. Σημειώνεται ότι η διάρκεια της αντίστοιχης άδειας για τις βιολογικές μητέρες είναι δεκαοκτώ εβδομάδες και για τις μητέρες που υιοθετούν παιδί δεκαέξι εβδομάδες.

Άδεια πατρότητας

Θεσπίζεται νομοθεσία για την προστασία της πατρότητας, ώστε οι πατέρες να μπορούν να απολαμβάνουν 15ήμερη άδεια σε περίπτωση τεκνοποίησης η οποία θα περιλαμβάνεται το δικαίωμα επιδόματος πατρότητας σε πατέρες των οποίων οι σύζυγοι γέννησαν ή υιοθέτησαν τέκνο.

Εισάγεται παράλληλα πρόνοια για όσους θα τελέσουν γάμο άνω των 65 να μην υπάρχει η πρόνοια για να μην απολαμβάνει η σύζυγος τους άδεια χειρίας. Σκοπός είναι να αποφευχθεί το φαινόμενο των εικονικών γάμων. Ακόμα μητέρα που μεταβαίνει στο εξωτερικό για σκοπούς θεραπείας της ιδίας ή του τέκνου της δεν θα χάνει το δικαίωμα της σε επίδομα μητρότητας, εφόσον προσκομίσει τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά στο διευθυντή των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Προνοείται μεταξύ άλλων επίσης η κάλυψη του κενού που υπάρχει στον τομέα της παρένθετης μητρότητας από τη θέσπιση του νόμου που για το αντίστοιχο επίδομα μητρότητας, προνοεί για την εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με την παραχώρηση δικαιώματος άδειας μητρότητας σε γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας, καθώς και σε παρένθετες μητέρες.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy