Ροχαλητό: Σταματήστε το με αυτές τις 3 ασκήσεις

Ο ύπνος είναι βασική λειτουργία και σε επαρκή ποσότητα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ασθενειών, όπως η άνοια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ιδανική διάρκεια ύπνου κυμαίνεται από 7 έως 9 ώρες.

Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, διαταραχές ύπνου και μόνιμη κούραση. Οι στρατηγικές για ποιοτικό και επαρκή ύπνο περιλαμβάνουν αλλαγές στη διατροφή και των συνθηκών ύπνου.

Οι άνθρωποι που ροχαλίζουν κινδυνεύουν πρωτίστως οι ίδιοι, γίνονται όμως ιδιαίτερα ενοχλητικοί για τον/τη σύντροφό τους.

slide12 snoring

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, ακολουθώντας τις παρακάτω τρεις στοματοφαρυγγικές ασκήσεις, θα μειώσετε το ροχαλητό και θα βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να κάνετε τις ασκήσεις για 30 λεπτά καθημερινά.

Άσκηση πρώτη

Πιέστε το άκρο της γλώσσας στον ουρανίσκο και μετά σύρετέ τη προς τα πίσω. Επαναλάβετε 20 φορές. Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση ενώ είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ή κάθεστε σε μία καρέκλα.

Άσκηση δεύτερη

Ακουμπήστε ολόκληρη τη γλώσσα στον ουρανίσκο και πιέστε τη, σαν να ρουφάτε. Επαναλάβετε 20 φορές.

Άσκηση τρίτη

Πιέστε τη βάση της γλώσσας στο έδαφος του στόματος, ενώ ακουμπάτε με το άκρο της γλώσσας την εσωτερική πλευρά των κάτω δοντιών. Επαναλάβετε 20 φορές.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα της Μ. Βρετανίας, αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και χάσετε βάρος, θα μειώσετε και το ροχαλητό.

Σε ότι αφορά στην στάση ύπνου, είναι καλύτερα να κοιμάστε στο πλάι.

Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που συμβάλλουν στη μείωση του ροχαλητού, περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και την αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ και της λήψης υπνωτικών χαπιών.

Εάν το ροχαλητό δεν υποχωρεί παρά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, είναι πιθανό να πάσχετε από υπνική άπνοια και πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για να την αντιμετωπίσετε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy