Round 2 στην ΚΕ Οικονομικών για “CYTA Ltd”

Συζητείται αύριο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για δεύτερη συνεδρία, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία νέας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, με την ονομασία “CYTA Ltd”, στην οποία θα μεταφερθούν οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες και περιουσιακά στοιχεία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) στα πλαίσια της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Αρχής.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, θα βρεθούν δύο ακόμη νομοσχέδια σε σχέση με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΑΤΗΚ που αφορούν τα εργασιακά ζητήματα και θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας. Τα μέλη της Επιτροπής θα συζητήσουν επίσης την τροποποίηση των κανονισμών περί Προσωπικού και περί Συντάξεων Υπαλλήλων της ΑΤΗΚ.

Πέραν του Υπουργού Οικονομικών, στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο Προϊστάμενος της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της CYTA.

Στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, στις 22 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η διάθεση μετοχικού κεφαλαίου σε στρατηγικό επενδυτή θα μειώσει το δημόσιο χρέος και το κόστος του χρέους, παρουσιάζοντας ενώπιον της Επιτροπής τα νομοσχέδια.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Cyta δεν θα χάσει την ευκαιρία να πορευτεί προς το μέλλον σαν σύγχρονος και ευέλικτος οργανισμός, αντιμετωπίζοντας τις εξελίξεις, τις προκλήσεις και το διεθνή ανταγωνισμό που προκαλούν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που οδήγησαν σε μείωση των κερδών όλων των εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παγκοσμίως.

Διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία ιδιωτικού δικαίου θα διατηρήσει όλους τους υπαλλήλους του οργανισμού, οι όποιοι θα κληθούν να αποφασίσουν για το επαγγελματικό τους μέλλον στη Cyta ένα χρόνο μετά τη μεταφορά μετοχικού κεφαλαίου σε στρατηγικό επενδυτή.

Για τα εργασιακά ακούγονται διάφορες ερμηνείες, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι αν ψηφιστεί σε νόμο, το νομοσχέδιο, δημιουργείται εταιρεία με 100% μέτοχο το κράτος που διατηρεί τους υπαλλήλους με την ίδια συλλογική σύμβαση, μισθούς και όρους. Είπε πως η συλλογική σύμβαση θα δεσμεύει την εταιρεία.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στην εταιρεία ιδιωτικού δικαίου θα μεταφερθούν μόνο οι εμπορικές δραστηριότητες της Cyta και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν τις εμπορικές δραστηριότητες του οργανισμού θα μπορούν να πωληθούν σε στρατηγικό επενδυτή.

Στην προηγούμενη συνεδρία, κατά της ψήφισης των νομοσχεδίων για μετατροπή της Cyta σε LTD τάχθηκαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού.

Το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία της Cyta LTD, το οποίο αποτελούσε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 275 εκ. ευρώ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, έπρεπε να είχε ψηφιστεί πριν την τελευταία συνεδρία του Eurogroup στις 8 Μαρτίου για να να καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της Κύπρου, το οποίο λήγει στις 31 του τρέχοντος μηνός.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy